Miltä näyttää mestarihiihtäjän pään sisällä?

Näyttelijä Sari Harju on rutinoitunut himoliikkuja: ”Aino-Kaisa Saarisen rooli vaatii tuntuman, millaista on kova urheilurääkki.” Kuvat: Ismo Vornanen

Sari Harju tulkitsee näytelmässä periksiantamattoman ja oikukkaan mestarihiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen tunteita ja ajatuksenjuoksua.

Kun Kuopion kaupunginteatterin hallintopäällikkö Anu Lehto-Korhosesta tuli tilapäisesti teatterinjohtaja, hän keksi johtajavisiitillään urheilukansaa ja kunniahimoisia ihmisiä kiinnostavan teeman: Mitä huippu-urheilijan päässä liikkuu? Näyttelijä Sari Harju (41) sai maailmanmestari ja olympiamitalisti, hiihtäjä Aino-Kaisa ”Aikku” Saarisen roolin näytelmässä Tahto. Harju käy kovilla jumppatunneilla ja tietää, miltä tuntuu, kun sykkeet ovat maksimisissa. Liikuntakokemuksista on ratkaisevaa hyötyä Saarisen roolissa.

Vuonna 2016 urheilutoimittaja Pekka Holopainen kokosi Aikun urheilija- ja siviiliminän tarinaksi. Kirjassa kerrotaan Aikun kaksista kasvoista, ristiriidoista, suhteestaan jäätävän viileään kilpasiskoonsa Virpi Kuituseen ja miten lapsuudenkoti yllytti Aikkua kilpailuhenkisyyteen. Heidi Räsäsen ohjaamassa näytelmässä Harju sukeltaa Saarisen pään sisälle, kun taas kirja kuvailee enemmän Saarisen uraa ulkoisesti.
Näytelmä kertoo, miten suorapuheinen huippuhiihtäjä koki perheensä, kilpakumppaninsa ja itsensä. Harju eläytyy Saarisen sisäiseen maailmaan sekä vakaviin että kepeisiin sivupersooniin. Aika ajoin hiihtäjän käytös repeää vahvoiksi tunnepuuskiksi.
– Itselläni on sukset ja olen hiihtänyt nuoruudessa. Olen tottunut ”rääkkäämään” kroppaani. Nuoruusvuodet yleisurheilukentillä ja aikuisiällä fyysinen teatterikoulu kasvattivat kehotietoisuuttani. Nykyisin käyn kuntosali- ja ryhmäliikuntatreeneissä. Uskon pystyväni samaistumaan kilpaurheilijan elämään ja sen vaatimaan tahdonlujuuteen, arvelee Harju.

Harju näyttää kuukautta ennen ensi-iltaa jäntevältä urheilijalta. Jo aiemmin timmissä kunnossa olleelta näyttelijältä on pudonnut painoa kesästä 4-5 kiloa. Salitreenien lisäksi kilot ovat karisseet vauhdikkaissa näytelmäharjoituksissa. Harju on uppoutunut syvälle suurhiihtäjän nahkaan. Jopa jouluna hän vältteli herkkuja säilyttääkseen tuntuman urheilijan askeettiseen elämäntapaan. Nykyisissä rasvaprosenteissa hän näyttää oikealta hiihtäjältä.
– Olen aina ihmetellyt miten ryhmäliikuntaohjaajat pystyvät puhumaan puuskuttamatta, kun samalla tekevät itse kovia jumppasarjoja. Nyt joudun itse opettelemaan näyttämöllä, miten puhe luistaa, kun sykkeet ovat korkealla.

Näytelmässä riisutaan urheilusankari Saarisesta turha hiihtäjälegendan pyhyys. Mehukkaissa kohtauksissa paljastuvat Aikun alkukantaiset tunteet ja töksäyttelyt ja miten hän huuhtoo huumorilla paineita. Harju ei sido itseään liikaa hiihtäjän reaalimaailmaan vaan sallii tulkintaansa fiktiivisiä vapauksia.
Lavalla paljastuu kilpahiihtäjän piiruntarkka ohjelmointi, äärimmäiset keinot ehkäistä sairauksia ja miten latukartan pänttäämisestä punotaan hiihtotaktiikka. Aikusta ei tullut kilpaurheilijaa vahingossa.
– Saarisen perheessä kilpailtiin jo lapsena, kenen marjasankko on ensiksi täynnä. Kun Aino-Kaisa sai sankkonsa täyteen, isä sanoi, että kerää takkisi huppuun. Saarisen perhe polki pyörillä hyville marjapaikoille yli 80 kilometriä suuntaansa.
Aikun kotikasvatus ohjasi häntä kilpahenkiseksi urheilijakasi. Sisunsa hän on perinyt pippurisen Sylvi-mummonsa geeneistä.
– Aikun tarina todistaa, että ihmisen ominaisuudet voivat periytyä kauempaa historiastamme kuin vain pelkistä isän ja äidin geeneistä.

Olen tottunut ”rääkkäämään” kroppaani, Sari Harju sanoo.

Tahto-näytelmä ensi-iltaan helmikuussa

  • Pääosaa esittää Sari Harju, joka on itsekin harrastanut urheilua koko ikänsä.
  • Näytelmässä Harju eläytyy huippuhiihtäjän pään sisälle. Katsoja voi pohtia yleisellä tasolla, mitä vaatii määrätietoinen huipulle nouseminen, olipa kyse mistä elämän alueesta hyvänsä.
  • Näytelmässä selviää, mitkä taustekijät rakentavat urheilijan persoonaa ja mikä osuus on tahdonvoimalla, sisulla, ihmissuhteilla ja huumorilla armottomassa selviytymistaistelussa.
  • Harju muutti Kuopioon vuonna 2004 Rovaniemeltä. Hän on kotoisin Keravalta.