Minä ja Merkel

Viime vuonna itsenäisyyspäivää juhlin poikkipuolisesti. Historia on kiehtonut aina. Keskitysleireistä olen lukenut paljon, pahuuden symbolit. Nenä osoitti siis Auschwitz-Birkenauhun. Kukaan ei tiedä murhattujen lukuja, arviot liikkuvat näiden kauhujen talojen lukumäärästä, 1–1,5 miljoonan välillä.

Askellan ensimmäiseksi Birkenauhun, joka tunnettiin varsinaisena tuhoamisleirinä. Pellolle oli kyhätty yli 300 rakennusta. Uskomatonta, yhteen mökkiin oli survottu jopa 1000 vankia. Kuin sillit suolassa on pientä tuohon ahtauteen verrattuna.

Tuhoaminen oli Adolf Eichmannin ratkaisu: lopullinen suunnitelma. Vangit roudattiin Birkehauhun junalla. Purkulaiturilla lääkärit perkasivat ihmisiä säälimättömästi. Lopullisen ratkaisusta käytetään nimitystä holokausti.

Muutaman kilometrin päässä oli pääleiri, Auschwitz. Tämä oli ensisijaisesti työleiri, jonka pääportissa komeilee sanat ”Työ vapauttaa”. Ilveilyä ihmisten hyväuskoisuudella: leiriltä pääsee pois kovalla työnteolla.

Yllättäen Auschwitzissa oli pitkät jonot ja tiukat turvajärjestelyt. Syykin selvisi. Saksan liittokansleri Angela Merkel vieraili ensimmäistä kertaa keskitysleirialueella. Järkeilyni mukaan Merkelin olisi pitänyt jonottaa, ei minun.

Tähän asti täytyi elää, jotta toteutin ensimmäisen poliittisen protestini: ruuhkat sikseen ja karkasin läheiseen kuppilaan kaljoille.

Leirialueella Merkel kunnioitti hiljaisella hetkellä, kuoleman muurilla, paikalla, jossa vankeja teloitettiin ampumalla. Liittokansleri sanoi muun muassa: näiden rikosten muistaminen on vastuu, joka ei lopu koskaan. Merkel sanoi tuntevansa myös häpeää.

Häpeä on suhteellista. Pääministeri Sanna Marin hyökkäsi välikysymyskeskustelussa oppositiopuolue Kokoomuksen kimppuun sanomalla: ”Eikö teitä hävetä.”

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman kehotti puolestaan pääministeriä katsomaan peilistä ja kysymään itseltään ”eikö hävetä”.

Kun Viron sisäministeri Mart Helme kyseenalaisti Sanna Marinin pätevyyden, Jari Tervo ei puhunut häpeästä. Tervo kirjoitti suolaisesti: ”Suomessa kaupan kassasta voi tulla pääministeri. Virossa voi idiootista tulla sisäministeri.”

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.