Minäkö änkyrä?

Juuri alkaneen vuosikymmenen lopulla vietän 70-vuotispäiviäni, jos luoja niin suo. Ikääntymisen ilmiöitä on tullut viime aikoina mietittyä perusteellisesti. Pohdiskelua on vauhdittanut hiljattain tapahtunut poisjääntini työelämästä.

Miesten kohdalla yksi vanhenemisen vaivoista on änkyröityminen. Vaiva on kiusallinen myös ympäristön kannalta. Taudinkantajan lisäksi se rasittaa läheisiä ja muita kanssakulkijoita. Kysymyksessä ei kuitenkaan ole juopottelu, vaikka Suomen kielen perussanakirja (Edita Oyj, 2001) määrittelee sanan änkyrä kovaksi humalaksi. Savolaisessa puhekielessä sillä on toinenkin merkitys.

Änkyröityminen on läheistä sukua toiselle vanhenevien vaivalle, mielensä pahoittamiselle. Erona niiden välillä on, että änkyrä ei mielensä pahoittajan tavoin heittäydy marttyyrin rooliin. Änkyrä ei surkuttele itsesäälissä huomiota kerjäten vaan käy agressiiviseen vastahyökkäykseen tai tiukkaan siilipuolustukseen kaikkea sellaista vastaan, mikä ei häntä miellytä.
Sairastumisen änkyröintiin tunnistaa esimerkiksi aamukahvipöydässä. Uuden ja paremman päivän tunnelmat romahtavat miehen aloittaessa kaikkitietävän aamusaarnansa. Radiossa soi väärä musiikki, television aamujuontajien pirteys ärsyttää, hallitusohjelma on perseestä, ja yleensäkään mitään ei osata nykyisin tehdä oikein. Saarnansa lopuksi änkyrä pauhaa, miten asiat pitäisi hoitaa samalla tavalla kuin silloin ennen. Suositusten mukaan vaimoihmisen ei pidä lausua saarnaan poikkipuolista sanaa, jotta änkyräkohtaus ei pahene. Näennäisen empaattinen nyökyttely riittää.

Änkyröijän tunnistaa myös siitä, että kaikki arkielämää helpottava kehitys näyttää olevan hänelle uhka tai ainakin tahallista kiusaamista. Digi-yhteiskunta ja sähköinen asiointi ovat pirun keksintöjä, kun änkyrän hermot ja kärsivällisyys eivät riitä tietokoneen tai älypuhelimen käyttämisen opetteluun. Änkyrän on vaikea ymmärtää, että muutosvastaisuus ei edistä arvokasta vanhenemista.

Olen jo tunnistanut itsessäni änkyröitymistä. On siis syytä tehdä uudenvuoden ja myös uuden vuosikymmenen lupaus: En änkyröidy. Veikko Lavin ”Ota löysin rantein” antaa ohjeet änkyröitymisen välttämiseen.

Kirjoittaja on palkaton hallitusammattilainen, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.