Minna Canthia juhlistetaan lukuisin eri menoin

”Tasa-arvo on siitä erikoinen asia, että sitä ei koskaan saavuteta, lähestyttiin sitä kuinka lähelle tahansa. Aina löytyy asioita, joihin pitää Minnan hengessä kiinnittää huomiota”, Atte von Wright tuumaa. Kuva: Laura Ruuskanen

Minna Canthin päivänä 19.3. luvassa on muun muassa kahvittelua, Minna-patsaan seppelöinti ja avoimet ovet Kanttilassa.

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta ensi viikolla. Minna Canthin päivänä ja pitkin kevättä järjestetään monenlaista ohjelmaa juhlavuoden kunniaksi. Myös keskustelu Minnan kotitalon Kanttilan tilanteesta on jälleen aktiivisesti käynnissä.

Helmikuun loppupuolella uutisoitiin, kuinka Kanttilan muutos- ja korjaustyöt ovat nytkähtämässä eteenpäin. Suunnitelmissa oli, että Kuopion kaupunki ostaa Kanttilan tontin ja vuokraa sen tämän jälkeen takaisin pitkäaikaisella sopimuksella tontin kiinteistöyhtiölle. Näin kiinteistöyhtiö saisi pääomaa talon korjaamiseen.
Kaupunki ei kuitenkaan vielä päättänyt ostaa Kanttilan tonttia. Päätös jäi tekemättä vuokrasopimuksen yksityiskohtien tarkistustarpeen vuoksi.
– Ostopäätöstä ei suinkaan torpattu kokonaan, eikä mitään dramaattista tapahtunut. Mutta sopimusehtoja täytyy vielä täsmentää. Kyllähän tonttikauppa auttaisi yhdistystämme merkittävästi, Kanttilan omistavan Minna Canthin talo ry:n puheenjohtaja Anja Lappi kommentoi.

Kanttilan kunnostus etsii edelleen rahoittajia. Lappi on aiemmin toivonut, että esimerkiksi erilaiset kulttuuriperinnön ja kulttuurihistoriallisen toimialan edustajat ja organisaatiot, säätiöt, sekä yksityishenkilöt tulisivat avuksi.
– Monella on mielessä vain talon menneisyys ja maine hometalona, sekä pelko siitä, ettei homma toimikaan. Mutta nyt pitäisi ajatella myös tulevaa. Tästä olisi saatavissa Kuopion oma wau-kohde. Koko kunnostusprojekti on myös sivistyksen, kulttuuriperinnön ja tasa-arvon projekti, Lappi sanoo.

Minna Canth Kuopio ry:n puheenjohtaja Atte von Wright toivoo kovasti, että Kanttilan kunnostustyöt saataisiin jo kunnolla käyntiin. Suunnitelmia Kanttilan tulevaisuuden käytöstä hän pitää hyvinä. Esimerkiksi residenssitoiminta, monitoimitilat ja ravintolapalvelut olisivat tervetullutta toimintaa. Von Wright näkee, että Kanttila muodostaisi tulevaisuudessa yhdessä Snellmaninpuiston miljöön, VB-valokuvakeskuksen ja museoiden kanssa kaupungin kovan kulttuuriytimen.
– On tietenkin tärkeää, että on selkeä käsitys, mitä toimintaa talossa tulee jatkossa olemaan, mutta kiireisin asia olisi, että Kanttilan rapistuminen saataisiin lopetettua ja uudelleenrakentamis- ja entisöintityöt käyntiin. Kyllä talo sitten aina käyttäjänsä löytää, kun se on valmis, von Wright kommentoi.

Kanttilaan pääsee kurkistamaan Minna Canthin päivänä, kun Minna Canthin talo ry pitää ovet avoinna päiväkahvien merkeissä kello 15–17. Illalla luvassa myös esimerkiksi konserttiohjelmaa, johon on vapaa pääsy. Yhdistys on puuhaamassa juhlavuoden tapahtumia myös myöhemmin keväällä, jolloin suunnitteilla on esimerkiksi Kanttilan yhteisöllinen ympäristöteos, teatteriesitys ja valokuvanäyttely.

Minna Canthin päivän juhlallisuudet alkavat 19.3. jo kello 8.30, kun Minna-patsas saa seppeleen. Minnaa juhlistetaan myös useiden syntymäpäiväkahvien merkeissä. Minna Canthia sanoin ja sävelin -ilta järjestetään Kuopion Rouvasväenyhdistyksen Kristallisalissa osoitteessa Piispankatu 8 kello 18. Syntymäpäiväkakkua ja kahvia on tarjolla ennen tilaisuutta kello 17.30 alkaen. Tapahtuman järjestää Minna Canth Kuopio ry, joka järjestää syntymäpäiväviikolla myös toisen ilmaistapahtuman. Perjantaina 22.3. luvassa on Minnan Salonki kello 17.30 niin ikään Kristallisalissa.
Minna Canthin päivänä pannu on kuumana myös kaupunginteatterilla, jossa pullakahvit on tarjolla kello 14–14.45.
Kalevala Korun Canth-korusarja julkaistaan kello 12–18 välillä juhlallisuuksin Puijonkadun Puustjärven Kello ja Kulta -liikkeessä. Paikalla korun suunnittelija.

Enemmän ohjelmaa osoitteessa: kuopionseinä.fi

Kanttilan kunnostus

  • Kanttilan kunnostamista on suunniteltu jo vuosia.
  • Kanttilan omistaa Minna Canthin talo ry.
  • Tämänhetkisen arvion mukaan korjaustyöt maksavat kolme miljoonaa euroa, Anja Lappi on kertonut.