Minnaa tarvitaan edelleen

Tänä vuonna vietetään Minna Canthin syntymän 175-vuotisjuhlavuotta. Kuopiossa juhlavuosi näkyy koko vuoden, mutta huipentuu 19.3., jolloin vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.
Canth oli tasa-arvotaistelija, joka lehtijutuissaan ja kirjoissaan puolusti erityisesti naisia. Canthin klassikkokirja Työmiehen vaimo kuvaa koskettavasti, miten naista sorrettiin 1800-luvun Suomessa.

Canthin kaltaisia rohkeita tasa-arvotaistelijoita tarvittaisiin tänä päivänäkin useissa naisia sortavissa yhteiskunnissa. Yle esitti sunnuntaina palkitun toimittajan, Stacey Dooleyn dokumentin Venäjän hakatut naiset. Tuore dokumentti on kuin suora kuvaus Työmiehen vaimosta. Dokumentti esitti, kuinka Venäjällä lukemattomat naiset elävät täysin miestensä mielivallan alla. Naisten hakkaaminen on yleistä, eikä lainsäädäntö suojaa käytännössä mitenkään naisia, joihin kohdistuu aggressiivisten ja usein humalaisten miesten väkivalta. Vielä karmeampi tilanne on monissa arabimaissa, joissa naisella saattaa pahimmillaan olla yhtä vähän oikeuksia kuin kotieläimellä.

Suomessa voimme olla ylpeitä sukupuolten välisestä tasa-arvostamme. Mutta tasa-arvo, kuten esimerkiksi sananvapauskaan, eivät ole pysyviä olotiloja. Niiden puolesta on tehtävä jatkuvaa työtä.
Yksi kansainvälistyvän Suomen tärkeistä tehtävistä on pitää huolta, että naisten oikeudet säilyvät ja koskevat myös maahanmuuttajanaisia. Emme saa tehdä poikkeuksia tasa-arvoomme sen vuoksi, että maahan tulee väkeä kulttuureista, joissa naisten oikeudet ovat olemattomat. Suomessa jokaisen naisen on saatava kätellä miestä, käydä töissä ja päättää omista rahoistaan ja kehostaan.

Se on jokaisen miehenkin hyväksyttävä.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.