Minnako aliarvostettu?

Suuri on taas itku ja parku Minna Canthin ja Kanttilan ympärillä. Ansiokkaan lasten tietokirjan Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset kirjoittanut Elina Lappalainen väitti Savon Sanomissa (5.1.) Minna Canthin olevan Kuopiossa aliarvostettu. Rivien välistä voi lukea, että Minnan elämäntyötä ei ole kaupungissamme huomioitu tarpeeksi. Näkemys on perusteeton ja jopa loukkaava. Valitettavasti tällaisia näkemyksiä – etenkin Kanttilan säilytystaistelun tiimoilta – on levitetty ja levitetään myös valtakunnan tasolla kyseenalaistaen siten Kuopion maine kulttuurikaupunkina.

Minna sai patsaansa ja puistonsa Kuopioon jo 1930-luvulla. Museoissa on ihailtu Minnan salonkia. On nimikkokatu ja -koulu. Yksi yliopiston rakennuksista on nimetty Canthiaksi. On seinälaatta, ja puistonpenkkejäkin on laatoitettu. On jaettu arvostettuja Minna-palkintoja. On nähty näytelmiä ja nukketeatteria. Kaupunginteatterin uusi päänäyttämö sai nimen Minna. On julkaistu kirjallisuutta ja esseitä. On tehty valokuvanäyttelyitä. On pidetty symposiumeja ja seminaareja. On vietetty sisältörikkaita Minnan päiviä. Yhdistyksiä on perustettu vaalimaan Minnan perintöä. Lions-club Kuopio Canth toimii Minnan hengessä. Minnan jalanjäljissä on kulttuurikävelty. Liput liehuivat Kuopiossa Minnan kunniaksi jo ennen virallisen liputuspäivän määritettä. Kauppakeskuskin kantaa Minnan nimeä. Juhlavuosia on riittänyt lähes kyllästymiseen saakka.

Fanaatikkojen mielestä Kanttilan nykytilanne on häpeäksi Kuopiolle. Kaupunki ja yritysmaailma eivät ole innostuneet syytämään euroja käytännössä lähes korjauskelvottomaan kiinteistöön. Etenkin kun homeisessa rakennuksessa on Minnan ajoilta säilynyt vain muutamia hirsiä ja kattorakenteiden osia.

Onko se muka häpeällistä ja Minnan aliarvostamista? Upea kirjailija ja tasa-arvotaistelija Minna oli myös taloudelliset realiteetit tunnistava liikenainen, jota nykyinen kiihkoilu Kanttilan ympärillä huvittaisi. Toisaalta tuo aikansa radikaali myös nauttisi ravistelevasta keskustelusta ja loputtomiin jatkuvasta talotaistelusta. Antoisaa Minnan 175-vuotisjuhlavuotta.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.