Missä vauvat?

Hesarin mielipidekirjoitus (17.10.) pysäytti. Nainen kuvailee, miltä tuntuu menettää isovanhemmuus. Mummon toiveita elättävän tytär on naimisissa, mutta pari ei halua lapsia. Isoäitikanditaatti kertoo, millaisia tunteita syntyy, kun joku tuttu saa lapsenlapsen: kateus, suru ja osattomuuden tunne.

Mihin maailma on menossa? Viime vuonna vauvoja syntyi Suomessa vähemmän kuin 150 vuoden aikana. Viimeksi Suomeen on syntynyt pilttejä yhtä vähän kuin nälkävuotena 1868. Uhkaako vauvakato jo härmäläisyyttä?

Keskustelua on käyty kuin maailmanlopun edellä. Ihan kuin ihmiset loppuisivat. Muutaman vuoden päästä meitä on kahdeksan miljardia. Kun ahtaus ja kasvava nälkä kehitysmaissa yltyy tuskaiseksi, väestöpurkaus saattaa räjähtää ”valkoiseen” maailmaan.

Kaikenlaisia syitä olen kuullut lapsettomuuteen, ilmastomuutoksesta lähtien. Ekoteko on olla tekemättä lapsia. Mitä järkeä siinä on? Siellä, missä ruokaa pystyttäisiin eniten tuottamaan, siellä väki vähenee ja harmaantuu.

Lapsi tuo leivän tullessaan, on vanha sananlasku. Katoavaa kansanperinnettä. Ennen järjestelmä toimi, mitä enemmän lapsia, sitä enemmän lihasvoimaa maatilan hommiin. Mihin sitä lapsia enää tarvitaan, paljon mainostettu automatisoituminen ja robotisoituminen hoitavat duunit.

Suomea on pidetty lapsien mallimaana, mutta nyt meistä on tullut Euroopan uusi Japani. Isänmaamme on lapsille turvallinen maa, jossa on toimivat päivähoito-, terveydenhuolto- ja koulutusjärjestelmät. Eikö mikään enää riitä?

Suomi on innovaatioiden maa, on sanottu moneen kertaan. Väki vähenee ja pidot paranevat vai paraneeko? Innovaatioita on turha odottaa, mikäli meillä ei ole kotimaisia innovaatioiden tuottajia.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aiheutti kohun, kun kannusti suomalaisia synnytystalkoisiin. Tosin Rinne täsmensi, ettei puolue ole kuitenkaan tulemassa kenenkään makuuhuoneeseen. Pelottava ajatus, demari makkarissa.

Olenko valmis heittämään ensimmäisen kiven? Lapseni ovat tulleet maailmaan, kun olin hankkinut kunniallisen ammatin, asunnon ja vakiintuneen toimeentulon. Harmi vain, että siinä vaiheessa isovanhemmat ovat joko kuolleet tai huonokuntoisia.

 

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.