Mitä kuuluu, Sami Kojonen?

Sami Kojonen (vasemmalla) ohjasi ja käsikirjoitti hiljakkoin Sattumalentäjä-dokumentin Ylelle. Dokumentti kertoo lentokapteeni Jari Veromaan (oikealla) työstä. Kuva: Hannu Kettunen, Tahtiteatteri

Kojosen johtaman Kuopion Uuden Kesäteatterin toiminta päättyi vuonna 2017. Missä Kojonen on nyt?

Monet kuopiolaiset muistavat näyttelijä-laulaja ja teatterinjohtaja Sami Kojosen. Kojosen johtama Kuopion Uusi Kesäteatteri järjesti kahdeksan vuoden ajan teatteriesityksiä Rauhalahden teatteriareenalla. Ammattiteatteri tuotti areenalle kantaesityksiä muun muassa Matista ja Teposta, Olavi Virrasta ja Katri Helenan elämästä.
Syksyllä 2017 uutisoitiin, että Kuopion Uusi Kesäteatteri jättää Kuopion, sillä teatterin vuokrasopimus Rauhalahden teatteriareenalla päättyy. Alueen uusi omistaja, Suomi Camping Oy teki vuokrasopimuksen teatteriareenasta toisen tapahtumajärjestäjän, kulttuurituotantoyhtiö Turpatallin kanssa.

Sen jälkeen teatterijohtaja Sami Kojosesta ei Kuopion alueella ole juuri kuulunut. Viikkosavo soitti Kojoselle ja kysyi, mitä miehelle nykyään kuuluu.
Kojonen vastaa puhelimeen kakkoskodistaan Tuusulasta, jonne perhe siirtyi pian kesäteatteritoiminnan päätyttyä.
–Vuosi on lähtenyt käyntiin hyvin. Ohjaan ja käsikirjoitan Yle 1:een tällä hetkellä radiodokumentteja ja ensimmäinen, Sattumalentäjä-nimeltään, julkaistiin juuri. Näiden tekemistä jatkan, käyn laulukeikoilla ja Puolustusvoimille olen apulaisohjannut Tulikaste 2 -elokuvaa, sitä osin käsikirjoittaen. Lisäksi koulutan yritysmaailmaa uusimman palvelumuotoilija-koulutukseni pohjalta. Muun ajan täyttää nykyiset ja tulevat Tahtiteatterin tuotannot.

Kuopion alueeseen Kojosella on kuitenkin edelleen vahvat siteet, sillä perheellä on edelleen toinen koti Siilinjärven Pöljällä. Pöljällä on myös Tahtiteatterin puvusto ja tarpeisto.
Pakko kysyä, miten Kojonen kokee nyt parin vuoden takaiset tapahtumat. Hänen toiveenahan oli pitkällä aikajänteellä luoda Rauhalahden areenasta Itä-Suomen Pyynikki, ammattikesäteatteri.
– Kahdeksan vuotta ammattikesäteatteria Kuopiossa oli hieno ajanjakso, jossa saimme rakennettua loistavan kantaesitysten sarjan, yleisöpohjan ja katsojatutkimuksilla todennetun loistavan katsojatyytyväisyyden. Myös valtakunnallisen matkailutulon määrä oli miljoonaluokkaa. Emme päässeet valitettavasti kaupungin kanssa sellaiseen yhteistyöhön, mikä olisi mahdollistanut ammattiteatterin kehittymisen seuraaville tasoille ja siksi päätimme siirtää toimintamme pääpainon muualle. Tähän olimme varautuneet jo aiemmin.

Tahtiteatteri kartoittaa paraikaa erilaisia kesäteatteripaikkoja tulevaa varten ja joka tapauksessa valtakunnallinen toiminta jatkuu sekä esityssarjoina että kiertuetoimintana.
– Esimerkiksi Improklubi-Turbulenssi on kiertänyt Suomea onnistuneesti ja uutuutena aloitamme valtakunnallisesti Palvelumuotoilun Teatteri-illat yritysmaailmalle, Kojonen jatkaa.
Mediatuotantojen lisäksi Kojonen on viime aikoina tehnyt myös muutamia TV-rooleja.
Hän oli mukana esimerkiksi Salattujen elämien spinn-off-sarjassa Soppatykkimiehet, jossa hänet nähtiin everstin roolissa. Lisäksi häntä nähdään Ylen tulevassa kausisarjassa.