Mitä väliä?

Iltalehti uutisoi, kuinka jopa 4-vuotiaat lapset kiduttavat eläimiä kuoliaaksi Pohjanmaalla. Siileiltä on revitty raajoja, käytetty potkupalloina, lokinpoikasille on työnnetty tikkuja kaulaan ja muita hirveyksiä. Eläinsuojeluyhdistyksen mukaan eläinten kiduttaminen on iso ongelma Pohjanmaalla. Osa vanhemmista reagoi lasten eläimien kiduttamiseen ”mitä väliä” -asenteella.

Uutinen on järkyttävä, mutta ei valitettavasti ainutlaatuinen. Vastaava on nähty myös Kuopiossa. Viime kesänä kaupunkilaiset järkyttyivät siilistä, joka oli keihästetty kepin nokkaan. Rääkkääjän paljastamiseksi kerättiin satojen eurojen vihjepalkkio.

Lasten kanssa vähänkin tekemisissä olevat, tietävät, että pieni ihminen voi saada päähänsä vaikka minkälaisia ideoita. Niistä kaikki eivät suinkaan ole järkeviä, mutta eivät myöskään pahoin ajatuksin tehtyjä.

Jotain on täytynyt mennä pahasti kasvatuksessa pieleen, jos lapsi saa hupia elävän olennon tappamisesta tai rääkkäämisestä. Välinpitämättömyys ja itsekkyys istutetaan ihmiseen tarkoituksella tai tarkoituksettomasti jo lapsena. Jos vanhemmille ei ole väliä, miksi lapselle olisi. Ja siitä herää siis kysymys, millä on väliä?

Onko väliä, jos lasta ei huvita mennä aamulla kouluun? Onko väliä, jos lapsi repii siilin kolmeen osaan? Onko väliä, jos hän notkuu illat ja yöt jossakin muualla kuin kotona?

Niin lohdutonta kuin se onkin, on vanhempia, joille itse lapsella ei ole väliä. Pitkälahden ABC:lla yöt hengaavista mopopojista kaikki eivät ole siellä luvatta ja kapinallisina. Osa on siellä, koska heidän vanhemmilleen ei ole mitään väliä sillä, missä he ovat. Miksi noille lapsille siilillä tai lokilla olisi mitään väliä.

Kirjoittaja on toimittaja. inka.matilainen@media.fi