Tätä et tiennyt kuopiolaisesta huippukiekkoilija Tanja Niskasesta – on taustaltaan kersantti ja töissä ilmavoimissa

Tanja Niskanen on hyökkääjä Suomen jääkiekkomaajoukkueessa. Maatamme hän puolustaa ilmavoimissa. Työssään hän valvoo, ettei vieraiden valtioiden lentokoneet loukkaa Suomen ilmatilaa. Kuva: Ismo Vornanen

Jääkiekon MM-hopeamitalisti Tanja Niskanen on ilmavoimien kersantti, mutta pelkää lentämistä.

KalPan naisliigajoukkueen armoton puurtaja ja maajoukkueen naarasleijona Tanja Niskanen (27) on itsevarma huippu-urheilija. Hänet on valittu SM-liigan parhaaksi hyökkääjäksi. Työmyyrän palkintokaapissa komeilee MM-hopeamitali. Hopean ja kullan kohtalo ratkesi dramaattisesti kevään 2019 finaalissa vasta videotarkistuksissa.

Atleettisen näköinen naisjääkiekkoilija istui joulukuun 10. päivä viereeni Helsingin lennolla. Selvisi, että hän on myös armeijan käynyt kersantti, jonka työpaikka on ilmavoimissa. Ilmailualan meriiteistä huolimatta lento paljasti Tanjan aran paikan. Ilmakuoppien aikana määrätietoinen urheilija kalpeni ja tunnusti pelkääväänsä, kun lentokone tärisee turbulensissa.

Turha siinä oli selittää, ettei turbulenssi ole sen kummempi ilmiö kuin laivan joutuminen aallokkoon, jolloin kahvi voi läikkyä. Tanja on avoin persoona eikä hän peittele pelkojakaan. Turbulenssi vapautti pidäkkeistä. Esittäydyttiin ja alettiin hieroa juttua Suomen naisleijonien vakiokasvosta. Tanja oli tuolloin lentämässä maajoukkueturnaukseen Saksaan. Lentopelon kanssa oli tultava toimeen.
– Lentopelkoni on vain pahentunut iän myötä. On tosi epämukava olo, kun kone tärisee eikä homma ole omissa käsissäni. En tykännyt käydä lapsena Linnanmäen härveleissäkään, tilittää Niskanen.

Tanja on kotoisin Säyneisistä. Kun pienen kylän ainoa liikuntapaikka oli ulkojää, tuli Tanjasta 6 vuotta vanhemman isoveljen esimerkin ansiosta jääkiekkoilija. Kun tytöistä ei saanut vastusta, Tanja lähti rökittämään poikia Siilinjärven junnujoukkueeseen. Poikajoukkueesta KalPan naiset kaappasivat 14-vuotiaan teinin naisten joukkueeseen.
– Kilpahenkiseksi olin kasvanut isoveljeni kanssa, jota yritin haastaa kaikessa mahdollisessa. Olen perfektionisti. Halusin näyttää muille ja itselleni, että olen aina joukkueeni paras jääkiekkoilija. Eihän se ihan perusyhtälö ole, että Säyneisisissä ja Juankoskella koulunsa käyneestä tytöstä tulee maajoukkuepelaaja.

Ensimmäisen lukiovuotensa Säyneisten super-tyttö kävi Kuortaneella ja seuraavat lukiovuodet Kuopion Klassikassa.
– Tappiot eivät mene yhtä syvästi tunteisiin kuin nuorempana. Nautin huikeasta joukkuehengestä, joka oli huipussaan, kun saimme viime keväänä maajoukkueessa MM-hopean. Olisimme hävinneet Kanadalle ja USA:lle luistelukilpailussa mutta voitontahdossa olimme ykkösiä.
Tanjan pedanttinen luonne tunkeutuu kaikille elämän alueille. Omassa kodissa pöly ei saa leijailla ja vaatteiden on oltava kaapissa suorissa pinkoissa. Asepalveluksen aikana kersantti sopeutui luontevasti sotilaskuriin kuin myös armeijan jälkeen työhönsä ilmatilannevalvojana Rissalan pääjohtokeskuksessa.

Tanjan kunnianhimoinen ja sotilaallinen persoona ei ole kuitenkaan jäykän muodollinen. Hymy helähtää herkästi kasvoille, kun nauruhermo saa pienen ärsytyksen. KalPan särmässä kersantissa on myös hyväsydämisyyttä ja kärsivällistä kuuntelemisen hyvettä.
– Joukkueessa ei voi ajatella vain itseään ja samat lainalaisuudet pätevät myös työelämässä. Naisvähättelyä en ole kokenut miehisessä työympäristössä. Asevelvollisuuden aikana jotkut minua nuoremmat pojat kiukuttelivat joskus siitä, kun pääsin armeijasta harjoitusvapaalle. Kokivat kiekkoharjoitukset etuoikeutena, vaikka olin armeijassa vapaaehtoisena. Armeijassa opin esiintymään ryhmän edessä, mikä on hyvä taito työelämässä.

Tanja Niskanen

  • Aloitti jääkiekkoilijan uransa Säyneisissä ja nousi jo 14-vuotiaana KalPan naisiin.
  • Valittu muun muassa SM-sarjan parhaaksi hyökkääjäksi ja All Stars –kentälliseen useita kertoja.
  • Kuuluu naisten maajoukkueen runkopelaajiin ja voittanut mm. olympiapronssia ja viime keväänä MM-hopeaa.
  • Kersantti, jolla on tausta-ammatti ilmavoimissa tilannevalvojana.
  • Luonteen pääpiirteisiin kuuluvat järjestelmällisyys ja humoristisuus.