Mölymäki-hanke testaa Kuopion kaupungin päätöksentekoa

Ari Lahti toivoo kaupungilta vihdoin päätöksiä Mölymäen ja Keskuskentän alueesta: ”En voi ymmärtää, mikä tässä on niin vaikeaa.” Arkistokuva: Ismo Vornanen

Pankkiiri Ari Lahti maksaisi markkinahintaisen summan Mölymäki-hankkeen rakennusoikeudesta eli 15–20 miljoonaa euroa. Jos kaupunki käyttäisi tapahtuma-areenaan 8–10 miljoonaa euroa, jäisi kaupungille silti miljoonien eurojen voitto.

Icecapital Oy:n toimitusjohtaja Ari Lahdella on halu kehittää entistä kotikaupunkiaan. Hän on käyttänyt kuusinumeroisen summan euroja jo pelkän tapahtuma-areenan ja Mölymäen uusien rakennusten suunnitteluun.

Mölymäen kaupunkikuvallisen yhtenäisyyden vuoksi Lahti on käyttänyt ammattioppilaitoksen tontin arkkitehtikilpailun voittanutta toimistoa hankkeensa suunnittelussa. Jos kaupunki hyödyntäisi vanhaa stadion-rakennusta, se saisi vajaalla 10 miljoonalla eurolla monitoimiareenan kaupunkiin.

Ilman päätöksiä Lahti vetäytyy

Rahoituksen kaupunki saisi rakennusoikeuksien tuotosta ja sille jäisi vielä miljoonien voitot sekä myöhemmin realisoituvat verotulot. Jos areenasta ei saada päätöksiä, Lahti vetäytyy koko hankkeesta.

– En voi ymmärtää, mikä tässä on niin vaikeaa. Markkinahintaisesta rakennusoikeudesta kaupunki saa tuottoja haarukassa 15–20 miljoonaa euroa. Lisäksi olen maksanut suunnittelukustannukset ja kustannan tapahtuma-areenan vip-tilat, lupaa Lahti.

Elävöittäisi keskustaa

Tapahtuma-areena ja uusi rakennuskanta elävöittäisivät ydinkeskustaa ja sen elinkeinoelämää.

– Kuopiossa on muutenkin kaupunkien vertailussa merkittävästi enemmän julkishallinnollista toimintaa ja vähemmän elinkeinopoliittista aktiivisuutta kuin muissa suurissa suomalaiskaupungeissa.

Lahti on törmännyt siihen, että kaupungin on vaikea tehdä päätöksiä miljoo-naluokan kertainvestoinneista. Siksi hän yrittää rakentaa syksyksi vielä yhden mallin, jossa investointi jakaantuisi useammalle vuodelle.

KuPSin tukeminen tietoinen valinta

Lahti on nykyään myös leppävirtalaisen Sport & Spa Hotel Vesileppiksen pääosakas. Hän haluaa auttaa entisiä kotiseutujaan, vaikka muuten ei olisi halunnut lähteä hotellibisnekseen. Hän on upottanut miljoonia myös KuPSiin. Pääsarjaseura tuo kaupungille valtakunnallista näkyvyyttä.

– Olen tehnyt tietoisen valinnan. Tappioista huolimatta olemme rakentaneet joukkueen, joka taistelee mitaleista ja europaikasta. Kaikki laskut ja palkat hoidetaan tässä seurassa niin kauan kuin olen mukana.

Lahtea harmittaa, että Itä-Suomi ja sen pääpaikka Kuopio ovat jääneet jälkeen Länsi-Suomesta. Muun muassa tapahtuma-areenat on rakennettu Kuopiota pienempiin kaupunkeihin Seinäjoelle ja Vaasaan.

Kivelää kiinnostaa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) sanoo, että hän periaatteessa pitää hyvänä Lahden suunnitelmia Mölymäen kehittämisestä.

– Haluaisin itsekin keskustella Lahden kanssa yksityiskohdista. Ongelma on vain se, että kesällä asiat seisovat ja uusi, asiaa tuntematon valtuusto aloittaa vasta syksyllä.

 

Kommentti: Milloin loppuu Ari Lahden kärsivällisyys?

Mistä kaupunki löytäisi parempaa mesenaattia ja kumppania kuin pankkiiri Ari Lahti? Lahdella on kotiseuturakkautta ja rahaa.  Päättäjien on helppo vetkutella rakennusoikeuksien tuotolla ja esittää, ettei raha ole korvamerkitty tapahtuma-areenaan.

Onko parempi vaihtoehto, että koko tuotto jää saamatta ja Mölymäen kehitys hidastuu?

Kaupunginjohtaja Jarmo Pirhosella on nyt näytön paikka. Kelpaako yksityinen raha vai ei?  Huonolla päätöksellä Lahti vetäytyy hankkeesta ja kaupungin yksi imagotekijä, KuPS putoaa divarin syövereihin. Lahden äänessä on nyt sävyjä, että pian hänen kärsivällisyytensä loppuu.

Ismo Vornanen