”Monella on riski luisua takaisin huonoille teille”

Asunnottomien asumispäivystys Patakukkula on määräaikaisesti auki ympäri vuorokauden. Kuva: Inka Matilainen

Moni yhdistys on joutunut lopettamaan toimintansa. Miten käy esimerkiksi asunnottomien ja huumeriippuvaisten?

Koronavirus sulkee paitsi ravintoloita ja kauppoja, mutta myös monia yhteiskunnallisesti merkittäviä kolmannen sektorin toimijoiden pisteitä. Yksi tällainen on muun muassa Sirkkulanpuiston kohtaamispaikka Keltsu, joka joutui sulkemaan toimitilansa jo pari viikkoa sitten.

Sirkkulanpuiston toiminnanjohtaja Petri Ruuskanen sanoo, että tilat jouduttiin sulkemaan paitsi hallitusten linjausten myös työntekijöiden turvallisuuden vuoksi. Hän sanoo, etteivät työntekijät voi ottaa riskiä, jossa joutuisivat itse karanteeniin.
– Olemme tämän koronan kanssa aivan uudessa tilanteessa. Ei meidän ennen ole tarvinnut miettiä tartunta-asioita. Huomasin useassa paikassa, että asiakkaita ei saatu uskomaan käsienpesun tärkeyttä ja silloin työntekijöiden on todella hankala tehdä työtään turvallisesti. Lisäksi meillä on paljon pieniä paikkoja kuten Keltsu, jossa on vain kaksi työntekijää. Jos toinen heistä sairastuu on työn organisointi todella vaikeaa. Toiminta oli siksi pakko lopettaa.

Toimintojen loppumisella voi olla jo lyhyessä ajassa vakavia seurauksia joillekin asiakkaille. Ruuskanen sanoo, että monelle esimerkiksi Keltsun toiminta on ollut arjen rytmittäjä ja elämän vakauttaja.
– Kun toiminta loppuu, on todella helppo luisua takaisin huonoille teille. Eniten olen huolissani nälkäisistä ihmisistä, kun ruokajakelut ovat loppuneet. Toiseksi olen huolissani lähisuhdeväkivallasta ja sen mahdollisesta lisääntymisestä.
Toiminnanjohtaja muistuttaa, että joillekin ihmisille koko elämä on ollut ”koronaelämää”, johon ei sisälly juuri muuta kuin kotona olemista.
– Se helposti unohtuu kaiken tämän keskiluokkaisen elämän keskellä, että toisille tämä on ollut arkea vuodesta toiseen ja se, että jos joskus sattuu löytämään jäätelöpaketin alennusmyynnistä, on juhlan paikka.

Ruuskanen sanoo, että yhtenä hänen pelkonaan on myös Kelan jumiutuminen.
– Nyt kun on julistettu, että kaikki saavat sieltä etuja. Se toimii vain jos isossa koneistossa on kaikki valmiina. Kela kun on normaalistikin välillä myöhässä. Ei mene esimerkiksi sähkölaskut ajoissa maksuun ja sitten katkeaa sähköt ja pahimmillaan tulee häätöjä.

Sirkkulanpuistossa on mietitty, miten asiakkaita voisi auttaa pienemmin ja osittain on jo tehtykin 1–3 ihmisen jalkautuvaa työtä. Haasteen kuitenkin asettaa se, että kaikilla asiakkailla ei välttämättä ole puheaikaa saatikka älypuhelinta, jolloin heidän tavoittaminen on haastavampaa.
– Ja meidän työ on kuitenkin vuorovaikutustyötä. Nyt täytyy vain kehittää uusia auttamismuotoja.

Koronaviruksen vuoksi asunnottomille tarkoitettu Patakukkulan palvelukeskuksen asumispäivystys on muuttunut ympärivuorokautiseksi. Aikaisemmin asumispäivystys on ollut avoinna kello 21–7.30.
– Asumispäivystyksessä voi nyt olla ympäri vuorokauden ainakin 13.4. saakka. Ratkaisu on tehty siksi, että vaikka asunnottomissa ei olisikaan riskiryhmäläisiä, etteivät he pyörisi paikoissa missä tartunnat leviävät. Tässä on vielä monia näkökulmia mietittävänä, kuten se, missä ja miten mahdolliset kuumeiset asiakkaat hoidetaan, kertoo Työterapinen yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Martti Roine.

Myös Päihdepalvelusäätiön päihdekuntoutus on toistaiseksi suljettu mutta vieroitushoidot toimivat normaalisti ja alkoholivieroitukset hoidetaan, samoin osastolla jaettavaksi sovitut antabushoidot. Päihdeklinikan hoitosuhdekäynnit toteutetaan puhelinkontakteina ja valvotut antabushoidot hoidetaan normaalisti.

Uusimmat tiedot eri toimijoiden toiminnasta löydät verkosta heidän nettisivuiltaan ja somekanavista.

Apua vaikeassa tilanteessa

  • Keltsun hanketyöntekijät Ulla Särkkä 044 714 8005 ja Mari Ahtiainen 044 714 8013 klo 9–17 välillä.
  • Diakoniatyöntekijät: 017 158 111.
  • Pelastusarmeija: 044 757 7909 (soittoaika maanantaisin klo 10–12).
  • Akuutit ja välitöntä reagointia/apua vaativat sosiaaliset kriisi- ja hätätilanteet – sosiaalipäivystys 24/7: 044 718 3930.