Moottoritien reunoja siistitty

Puuston siistimisen jälkeen Kellolahdentieltä näkyy yhtäkkiä yllättävän hyvin moottoritien yli Pihlajalaaksoon.

Moottoritien reuna-alueiden siistimisoperaatio jää nyt kesätauolle. Urakka viimeistellään vielä syksyllä.

Kuopiossa on toteutettu mittavaa siistimisoperaatiota, jossa moottoritien ja junaradan varsilta ja reuna-alueilta on poistettu puita. Maisema onkin muuttunut esimerkiksi monen moottoritien rampin kohdalla suorastaan tunnistamattomaksi. Urakka aloitettiin viime syksynä ja sitä oli tarkoitus jatkaa vasta nyt keväällä, mutta urakkaa tehtiinkin lähestulkoon läpi talven.
– Melkein koko talven pystyttiin jatkamaan. Nyt urakka jää kesätauolle ja töitä jää vielä noin kuukaudeksi syksylle. Tarkoitus olisi, että koko urakka olisi valmiina loka–marraskuussa, mutta aikataulujen ennustaminen on aina vähän haastavaa, Jukka Laukkanen kunnossapitopalveluista kertoo.

Toteutetaan yhteistyönä

Siistimistyö tehdään Kuopion kaupungin, Pohjois-Savon Ely-keskuksen ja Liikenneviraston yhteistyönä. Harvennustyön tavoitteena on edistää liikenneväylien turvallisuutta sekä parantaa kaupungin yleistä ilmettä. Jatkossa jokainen maanomistaja vastaa oman alueensa kunnossapidosta.
– Tällä projektilla luodaan perusta jatkossa toteutettavalle moottoritien varsien hoidolle, jota jokainen tekee sitten osaltaan. Suurin osa moottoritien varsista kuuluu Ely-keskukselle.
Työnjohtajana toimineen Laukkasen lisäksi teiden varsilla on ahkeroinut päivittäin muutamia metsureita ja pari ajopuolen työntekijää, esimerkiksi monitoimikoneen puikoissa.
– Kaadetut ainespuut ovat menneet sellupuuksi metsäteollisuuden käyttöön ja risut ja rangat energiahakkeeksi.

Paljon palautetta

Laukkanen sanoo, että suuresta maisemaa muuttaneesta projektista on tullut odotetusti paljon palautetta. Äkkiseltään hän arvioi, että kahdeksan kymmenestä palautteesta on ollut myönteistä.
– Palautetta on tullut monessa muodossa; sähköpostilla, henkilökohtaisesti ja palautejärjestelmän kautta. Myönteinen palaute on ollut pitkälti ulkonäköön liittyvää, uutta avarampaa maisemaa on kehuttu. Kriittistä palautetta on tullut siitä, että meluntunne on lisääntynyt, Laukkanen kertoo.
Laukkanen sanoo, että siistimisurakka on sujunut hyvin, eikä mitään yllättäviä esteitä ole tullut.