Mualiman napa kaipaa kruunua

Kuopion torilla järjestetään kuun lopussa toripiknik, joka kutsuu kaikki kaupunkilaiset herkuttelemaan eväitä torille laitettujen pöytien ääreen. Osa pöydistä on katettu, osa taas ei. Eli sateen sattuessa piknikeväät pitää nauttia oman sateenvarjon alla tai sadetakin sisuksissa.

On totta, että sää on asennekysymys ja että Suomessa voi saman päivän aikana olla helle ja sataa lunta. Valitettavan usein sade kuitenkin pilaa monta kesätapahtumaa vain sillä, ettei väki saavu paikalle. Eikä siitä voi kävijöitä syyttää. Sillä vaikka kuinka asennoituisi supermahtavalla mielellä, kyllä se hieman harmittaa kaatosateessa seistä. Eikä se Hanna Partasen lihapiirakkakaan niin hyvää vetisenä ole. Terassinlämmitin ei paljon ilahduta jos peppu on märkä.

Kuopioon on rakennettu ehkä Suomen hienoin tori. Tämä Pohjois-Savon helmi kaipaisi silti vielä jotain ollakseen täydellinen. Nimittäin kattoa esimerkiksi Lyseon lukion ja kauppahallin väliin. Paras olisi tienkin, jos koko tori olisi katettu, mutta se ei liene mahdollista. Miettikääpä nyt, kuinka kävelykadulla olisi mukava järjestää tapahtumia ympäri vuoden ja kuinka etenkin ruokatapahtumista saisi nauttia kuivana.

En ole rakennusinsinööri enkä kaupunkisuunnittelija, enkä osaa sanoa, olisiko kattaminen edes mahdollista kun meillä tuota luntakin satelee. Olen kuitenkin nähnyt isossa maailmassa näin tehtävän. Esimerkiksi Berliinistä löytyy pyöreä aukio, jota ympäröivät korkeat rakennukset on yhdistetty lasikatolla. Alimmissa kerroksissa on kahviloita ja ravintoloita terasseineen. Ei kastu espressoa juodessa ja jos on kylmä, voi käpertyä vilttiin.

Kuopion toria sanotaan mualiman navaksi. Mualiman navalla soisi olevan arvoisensa kruunu.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden toimittaja.