Mustassa Lampaassa ajaudutaan murhamysteerin vietäväksi

Janne Puustinen, Tiina Naumanen, Antti Heikkinen sekä Anu Heiskanen ovat rakentaneet Mustaan Lampaaseen murhamysteerin. Kuva: Marc Sabat

Salakapakka-esitys saa jatkoa. Suurin osa esityksistä on jo loppuunmyyty.

Viime talvena 2018 loppuunmyyty Salakapakka-esitys saa jatkoa. Marraskuun 1. päivä lähtien Mustassa Lampaassa sukelletaan selvittämään murhamysteeriä. Apsinttia, kärpässieniä ja Valakonen Pässi -esityksiä on luvassa ainakin 12, joista suurin osa on jo loppuunmyyty. Paikkoja on jäljellä tämän vuoden puolella vain kolmeen näytökseen. Kyseessä on siis neljän ruokalajin illallinen, jonka yhteydessä nähdään teatteriesitys.

Uuden tarinan takaa löytyvät viime vuodelta tutut tekijät: Antti Heikkinen, Tiina Naumanen ja Janne Puustinen, jotka ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet esityksen sekä näyttelevät siinä. Heidän lisäkseen mukana nähdään viime vuoden tapaan myös Mustan Lampaan ravintolapäällikkö Anu Heiskanen, joka esittää keittiömestari Amaliaa. Ruoasta vastaa Jere Hakkarainen. Näyttelijäkolmikko kertoo, että tänä vuonna esityksessä ollaan 50-luvulla.
– Hahmogalleriaan kuuluvat muun muassa ravintoloitsija Viola Riviniana, rikosetsivä F.J. Ojajärvi ja apulaisetsivä Lindroos ja Anu Heiskanen on Amalia. Mysteeriin selvittämiseen saa jälleen kevyesti osallistua, mutta mitään pakkoa ei ole. Esitykseen saa myös pukeutua 50-luvun tyylillä, mutta sekään ei ole pakollista, Naumanen sanoo.
– Ja vaikka kyseessä onkin murhamysteeri, niin esitys on täyttä viihdettä. Aika vahvaa parodiaa itse asiassa, eli ei pitäisi nousta kenenkään traumoja pintaan. Ja emme myöskään lähde kilpailemaan ruoan kanssa. Eli esityksessä on taukoja, joissa pystyy nauttimaan itse ruoasta. Kyseessä on kokonaisvaltainen elämys kaikille aisteille, Heikkinen lisää.

Kolmikko on mielissään, että esitykset ovat kiinnostaneet ihmisiä paljon. Siksi jatkon toteuttaminen oli mieluisa ajatus. He myös itse nauttivat esitysten tekemisestä.
– En minä Helsingistä tänne asti tulisi, jos porukka olisi kurja, Puustinen sanoo.
– Enkä minä ajelisi edes Nilsiästä, Heikkinen heittää perään.
Näyttelijät kertovatkin, että näytteleminen on näissä esityksissä hyvin erilaista kuin normaalisti, sillä on ravintolassa ollaan koko ajan hyvin lähellä yleisöä.
– Itse näytteleminen on sekä jännittävää, mutta myös hyvin antoisaa, kun sitä tehdään näin lähellä yleisöä, Naumanen avaa.
– Kun normaalissa teatterissa pitää tavallaan häivyttää yleisö mielestä, mutta silti muistaa sen olevan siellä, niin tässä sitä ei voi tehdä, koska yleisö on koko ajan mukana esityksessä. Se on hyvin erilaista, Heikkinen lisää.