Näe ihminen!

Ihmiselle tarjoutuu harvoin tilaisuutta tarkkailla ympäristönsä tapahtumia täysin ulkopuolisena, mutta melko lähelle tuota tilaa pääsee kahden pienen lapsen äitinä. Asioin äskettäin paikallisessa kameraliikkeessä lasteni kanssa. Astelin tiskille ja sanoin, että tarvitsen blogikäyttöön soveltuvan kameran.

Tiskin toisella puolella seissyt myyjä ei nähnyt minua, vaan poistui sen sijaan morjestamaan liikkeeseen tullutta kaveriaan. Jouduin sanomaan sinänsä erikoisen lauseen siihen nähden, että olimme kameraliikkeessä; Hei kuulitko, tarvitsen kameran. Huhuilin sällien perään, joita oli yhteensä neljä nojailemassa ilman asiakkaita eripuolilla liikettä. Olo oli kuin ennen pesäpallopeliä lapsuudessa: kaverit vilkuilivat toisiinsa, kuka joutuisi ottamaan tuon. Lopulta yksi myyjä venyi kiemurtelemaan tiskille.

Vastaavaa näkymättömyysviittaa tulee kannettua yllään nykyään ihan jatkuvasti. Jopa torin feissareille on opetettu, ettei ratasmammoja kannata pysäytellä. Tein kuitenkin piruuttani kokeen feissarien kustannuksella, ja kävelin seuraavana päivänä uudestaan, tällä kertaa yksin ja täydessä tällingissä torin poikki. Johan tarjottiin halpaa sähköä ja nähtiin potentiaalia niin valaistumiseen kuin jumppa-lehden tilaamiseenkin.

Banaanikaupoilla pelataan pyrstösulilla ja karvattomalla naamalla. Muka sivistyneen pikkukaupungin sosiaalisessa hierargiassa pätevät edelleen viidakon lait. Aivotoimintaa omaavana ihmisenä sitä on hankala hyväksyä. Mutta vaaditaan todella näkymättömyysviittaa jotta ne tulee huomanneeksi! Siinä mielessä olen tästä yksinäisestä elämänjaksostani äärettömän kiitollinen.

Ihminen tarvitsee sosiaalisia kontakteja, hyväksyviä katseita, kannustavaa palautetta ja nähdyksi tulemista. Tästä syystä kotiäidit ajavat päällenne lastenrattailla. Tästä syystä keskiportaan viulunkireät pomot keihästävät teidät saaristokadulla rullasuksisauvoillaan. Ja tämä on se syy miksi mopopojat häiritsevät itkonniemeläisiä.

Ihmiset, nähkää toisenne, silmä- ja rahapussienne koosta riippumatta.

Kirjoittaja on kuopiolainen toimittaja