Näin hurmaat karaokessa

Karaokevalmentaja Enja Ikäheimo järjestää Männistön Karaokekeitaallaan torstaisin kello 18 maksuttomia karaokeiltoja.

Karaokevalmentaja Enja Ikäheimo antaa vinkit onnistuneeseen karaoke-esitykseen.

Kesällä monet rohkaistuvat  testaamaan taitojaan karaokessa. Harvempi tulee ehkä miettineeksi, että myös karaoketaitoja voi parantaa pienellä harjoittelulla.
Kuopiolainen Enja Ikäheimo on tiettävästi Suomen ainoa ammattimaisesti toimiva karaokevalmentaja. Hän avasi tänä keväänä Linnanpellolle Karaokekeitaan, jossa hän antaa karaokevalmennuksia ja järjestää myös kaikille avoimia ja maksuttomia karaokeiltoja.

Yksi karaokelaulamisen suurimpia haasteita on sopivan sävellajin löytäminen. Helpoltakin tuntuva kappale saattaa mennä noloksi huutamiseksi, jos sävellaji on omalle äänialalle liian korkea.

– Koulutuksissani testaamme oppilaan kanssa kappalekohtaisesti, mikä sävellaji sopii juuri hänelle. Kehotan oppilaita merkitsemään kunkin kappaleen sävellajin itselleen ylös vihkoon ja ottamaan sen muistilapuksi seuraavaan karaokeiltaan. Näin hän osaa pyytää karaokejuontajalta itselleen sopivaa sävellajia.

IKÄHEIMO on laatinut myös Vinkkejä karaokelaulajille – Käytännön opas vasta-alkajille -kirjasen. Kirjassaan hän antaa yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa mikrofonitekniikkaan, lauluun, esitykseen ja karaokeillan kulkuun.

Kirjassa muun muassa ohjeistetaan suuntaamaan esitys aina yleisölle ja muistutetaan, että esityksen aikana on lupa liikkua ja elehtiä.

Ikäheimo sanoo, että valitettavan usein tapaa laulajia, jotka ovat jämähtäneet pelkkään äänenkäytön treenaamiseen, unohtaen kokonaan laulun viestinnällisen merkityksen.

– Äänensävyt, artikulaatio, hengitystekniikka ja fraseeraus ovat tärkeitä asioita. Mutta ne ovat lopulta vain tekniikkaa. Lopullisen syvyyden laulamiseen tekee omanlainen tunteiden ilmaisu ja tekstin kerronta. Tärkeää on kertoa laulun tarina uskottavasti. Tämä jää valitettavan monelta laulajalta tekemättä.

Hyvä karaoke-esitys näkyy Ikäheimon mukaan laulajassa rentoutena, ilmaisukykynä ja se tempaa mukaansa myös yleisön.

IKÄHEIMON karaokevalmennuksessa on vuosien varrella käynyt monia sellaisia, jotka osallistuvat karaokekisoihin. Valtaosa oppilaista on kuitenkin tavallisia karaokeharrastajia, jotka haluavat hieman kehittää omaa lauluaan.

– Osa oppilaistani haluaa opetella uusia kappaleita rauhassa, ilman pelkoa nöyryytyksen tunteesta.

Karaokeammattilainen on huomannut, että karaokepaikoissa taso on kirjava.

– Kokeneet laulajat erottuvat porukasta ja hakeutuvat paikkoihin, joissa taidot pääsevät oikeuksiinsa.