Näin korona vaikuttaa kuopiolaisten arkeen

Kuopion pääterveysaseman pihalla alkoi koronavirusten näytteenotto maanantaina 16.3. Näytteet otetaan matkailuautosta käsin ja näytteenottoon tarvitaan lääkärin lähete. Kuva: Ismo Vornanen

Viikkosavo kokosi muutamat tärkeimmät tiedot, mitä jokainen kuopiolaisen on syytä tietää.

KYS siirtyi valmius-tilaan ja supistaa leikkaustoimintaa

KYS ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet valmiustilaan. Kiireetöntä leikkaustoimintaa supistetaan ja leikkaussalitiloja muunnetaan tehohoitokäyttöön. Poikkeuksellisessa tilanteessa lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista joudutaan osin joustamaan.
Yhteydenpidossa potilaisiin käytetään vastaavia ratkaisuja kuin postilakon aikana, esimerkiksi tekstiviestit ja sähköpostit. KYSillä ei enää oteta vastaan vieraita, poisluettuna yksittäistapaukset, kuten sairaiden lasten oireettomat läheiset ja saattohoidossa olevien läheiset.

Kiireettömiä ajanvarauksia perutaan

Kuopion kaupungin suun terveydenhuollossa on peruttu yli 65- vuotiaiden kiireettömät ajanvaraukset. Riskiryhmiin kuuluvia potilaita (yli 70-vuotiaat ja pitkäaikaissairaat) pyydetään arvioimaan tilanteensa ja tarvittaessa itse perumaan hammashoitoaikansa. Hoitokodeissa asuvat potilaat ja asiakkaat hoidetaan vain, jos se on välttämätöntä. Varaukset voi perua arkisin soittamalla numeroon 017 186 611.

Koululaisille suositellaan etäopetusta

Maanantaista 23.3. alkaen kaikki peruskoulun 1.-3.-luokkalaiset saivat hallituksen uuden linjauksen mukaan tarvittaessa myös lähiopetusta. Kouluun ei ole linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeen edelleenkään pakko mennä, vaan myös pienimpiä koululaisia suositellaan vahvasti osallistumaan etäopetukseen, jos mahdollista. Isommille oppilaille (4.-luokkalaisista ylöspäin) opetus järjestetään edelleen etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin.

Kotihoidossa olevia suojeltava – älä vieraile turhaan

Mikäli Kuopion kotihoidon asiakkaalla todetaan koronainfektio, häntä hoitaa ensisijaisesti kotona erillinen hengitystieinfektiopotilaita hoitava tiimi. Näin pyritään vähentämään koronatartunnan riskiä muihin kotihoidon asiakkaisiin.
Kotihoidon piirissä olevien asiakkaiden läheisiä pyydetään pidättäytymään ei-välttämättömistä vierailuista. Iäkkään omaisen luona ei saa vierailla erityisesti sairaana ollessa

Vilkku vähensi joukkoliikenteen vuorotarjontaa

Useat koulut ovat sulkeneet ovensa ja monet työpaikat ovat siirtyneet etätyöskentelyyn koronatoimien seurauksena. Tämän vuoksi Vilkku on maanantaista alkaen alkanut sopeuttaa joukkoliikenteen vuorotarjontaa lopettamalla koulupäivinä ajettavat liikenteet toistaiseksi. Monia vuoroja jää tämän vuoksi ajamatta. Ajantasaiset tiedot vuoromuutoksista ja vuorojen peruutuksista löytyy Vilkun sivuilta osoitteesta: vilkku.kuopio.fi

Kuopiolaisille avattiin korona-palvelupuhelin

Kuopiolaisille on avattu koronavirus–palvelupuhelin. Palvelupuhelimen numero on 044 704 6700 ja se on avoinna arkisin klo 8–14. Palvelupuhelimeen 044 704 6700 voi soittaa, mikäli epäilee koronavirustartuntaa, tai muissa koronavirukseen liittyvissä asioissa.
Perheeseen tai omaan jaksamiseen ja psykososiaaliseen tukeen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä