”Näinköhän vakioasiakkaat ovat löytäneet uuden tuvan?”

Pirkko Jauru keskustan asukastupa Minnantuvan ovella. Tulliportinkadun yläpäässä sijainnut Voiportti muutti Suokadulle viime lokakuussa ja samalla asukastuvan nimi vaihtui Minnantuvaksi. Kuva: Inka Matilainen

Voiportti muutti viime lokakuussa Suokadun alapäähän Se harmittaa edelleen joitakin keskustan asukkaita.

Noin 24 minuuttia. Sen verran aikaa vie kuopiolaisen Pirkko Jaurun matka kotoa keskustan asukastupa Minnantuvalle eli entiseen Voiporttiin. Voiportti muutti viime lokakuussa Tulliportinkadun yläpäästä Suokadun toimintakeskukselle ja samalla nimi vaihtui Minnantuvaksi. Entisen Voiportin tilalle tulee asuntoja ja siksi asukastuvan täytyi muuttaa.

JAURU asuu Niiralassa Kotkankallion lähistöllä ja matkaa uudelle asukastuvalle tulee noin 1,6 kilometriä. Reittinsä hän suunnittelee niin, että tarvitsisi kulkea mahdollisimman vähän autojen pakokaasuissa ja liikenteen melussa.
Matka sujuu kahdeksankymppiseltä mutta hyvin liikunnalliselta Jaurulta melko joutuisaan. Huonokuntoiselle se on pitkä ja Suokadun mäki hirvittää talvisin joitakin ihmisiä. Jauru halusi toimittajan mukaansa kävelemään tuon matkan kanssaan. Häntä harmittaa, että tupa siirtyi kauemmaksi.
– Entinen oli niin mukavasti matkan varrella kun meni käymään torilla. Siinä oli kiva pysähtyä mennessä tai tullessa. Minä olen ikäni harrastanut kävelyä, mutta jollekin huonokuntoiselle matka on pitkä. Näinköhän vanhan Voiportin vakiokävijät ovat löytäneet tai jaksavat tulla uudelle tuvalle?

SAAVUTTUAMME perille asukastuvalla meidät ottaa vastaan ohjaajat Hannu Mauro ja Arto Turunen. Hieman sokkeloisista tiloista löytyy neljä tietokonetta, kopiokoneita ja erilaisia kerhoja. Sen lisäksi asukastuvalle voi tulla perinteiseen tapaan juomaan aamukahvit ja lukemaan päivän lehdet. Ohjaajat kertovat, että päivittäin tuvalla käy noin 20–30 ihmistä.
– Vakiokävijöitä on noin 4–5 ja asiakkaissa on yhä jonkin verran vanhan Voiportin kävijöitä. Tilat voivat tuntua pieniltä, mutta oikeasti täällä on aika laajat toimintamahdollisuudet ja jossain kohtaa siirrymme tuohon alakertaan.

TURUNEN ja Mauro kertovat, että asukastuvalle yritetään jatkuvasti löytää esteettömiä tiloja torin laidalta, ne vain sattuvat olemaan kiven alla. Suokadun toimintakeskukselle asukastupa siirrettiin, koska siellä on muutenkin kaikille avointa toimintaa ja näin saadaan synergiaetuja. Asukastuvalle ovat tervetulleita kaikki.
– Täällä kokoontuu muutenkin paljon eläkeläisryhmiä, joita mekin sitten ohjailemme eteenpäin. Tässä käy paljon Suokadun palvelutalon asukkaita. Moni tulee kysymään apua tietokone- tai mobiililaiteongelmiin. Moni käy toimintakeskuksella järjestettävissä ryhmissä kuten jumpassa, askartelussa ja puukäsitöissä. He tulevat usein asukastuvalle joko ennen tuntia tai sen jälkeen, Turunen sanoo.

KÄYNNIN jälkeen Jauru pohtii, että ehkä uusiin tiloihinkin voisi tottua. Edelleen matka harmittaa, mutta hän ymmärtää, että myös torille on toisilla pitkä matka ja ettei uusia tiloja noin vain saa. Hänestä olisi kuitenkin tärkeää, että asukastuvat olisivat mahdollisimman hyvin saavutettavissa ja myös kaupunki pitäisi niitä tärkeänä.
– Asukastupa voi olla monelle ihmiselle se ainut paikka, mistä löytyy juttukaveri. Itsellänikään ei kotitalossa ole juuri muita vanhempia ihmisiä ja monet heistäkin ovat kesät mökillä. Se on hirmu tärkeää, että saa jutella toisten ihmisten kanssa. Sillä on ihan valtava positiivinen merkitys terveydellekin.