Naisjalkapalloilijoiden euro on nolla senttiä

Kahden Pallokissojen kapteenin, Iida Laakkosen ja Paula Auvisen arki koostuu työstä, opiskelusta ja pelaamisesta.

Pallokissojen kapteenit kertovat, että naisjalkapalloilijat harjoittelevat yhtä paljon kuin miehet, mutta ilman palkkaa.

Pallokissojen kaksi kapteenia, keskikentän pohjapelaaja Iida Laakkonen ja puolustaja Paula Auvinen kertovat, miten antaumuksellisesti he ovat sitoutuneet jalkapalloon. Kolmas ja samalla joukkueen ykköskapteeni on toppari Jasmin Miettinen. Hän ei päässyt haastatteluun.

Auvisen ja Laakkosen lajirakkaudesta kertoo jotain, että haastattelu tapahtui KuPSin Veikkausliigapelissä. Kaksikko käy myös miesten liigaotteluissa silloin, kun omilta pelikiireiltään ehtivät. Ja kiireitä totisesti piisaa ja vieläpä paljon enemmän kuin miesjalkapalloilijoilla.

Pallokissat harjoittelee määrällisesti yhtä paljon kuin esimerkiksi KuPSin edustusjoukkue. Siinä sivussa on kuitenkin hoidettava muut velvollisuudet.

Auvinen opiskelee lääketiedettä ja tekee samalla palkkatyötä perehdyttämällä lukiolaisia tulevaan yliopistoelämään.

Ylimääräistä stressiä

Laakkonen taas toivoo pääsevänsä kätilökoulutukseen ja myy tätä nykyä hampurilaisia Hesburgerissa. Pelaajat kiiruhtavat paikasta toiseen myös harjoituksien ja pelien ulkopuolella. Naisjalkapalloilijan euro on nolla senttiä.

– Me emme saa lainkaan palkkaa kuten miesjalkapalloilijat. Töissä on käytävä, koska jotenkin on pakko elää. Siviili- ja urheiluelämän tavoitteiden yhteensovittaminen tuo joskus ylimääräistä painetta, sanoo Auvinen.

Nais- ja miesjalkapalloilijoiden epätasa-arvo laskee harjoittelun tehoja. Opiskelusta ja töistä pitää rynnätä heti kentälle, väsyttipä sitten tai ei.

– Emme oikeastaan ennätä päivän mittaan tehdä mitään muuta kuin töitä, opiskella ja viettää illat harjoituksissa. Miehet voivat palautua treenirasituksista loikoilemalla sängyssä ja elokuvia katselemalla.

Valmennus muuttunut

Uusi Pallokissojen päävalmentaja Aki Moilanen kiinnittää huomiota naisten levon ja harjoituksien tasapainoon. Aina ei voi mennä täysillä, kun siviilielämä kuormittaa. Kapteenit ovat huomanneet eroja edellisen vuoden valmennusmetodeihin.

– Tänä vuonna harjoituksemme ei ole niin tarkasti suunniteltuja eikä pelisuunnitelma yhtä pilkun tarkka kuten viime kaudella. Nyt on jäänyt luovuudelle ja palautumiselle lisää aikaa. Valmentaja ottaa huomioon arkivelvollisuutemme, toteaa Laakkonen.

Keskikenttäpelaaja Laakkonen on kapteeni, jonka esimerkki kentällä sytyttää koko joukkueen. Iida raataa, ryöstää palloja ja voittaa korkealla prosentilla kaksinkamppailuja.

Auvinen taas on varma pakki ja luottotyyppi kentän ulkopuolella. Auvisen arsenaalissa on aina tarjolla tukea pelikavereille ja kehitysesityksiä valmentajille. Ovathan kapteenit pelaajien ja valmennuksen välinen linkki ja tiedonvälityskanava.

Alkukaudesta Pallokissat hävisi kahdelle liigan kovimmalle ryhmälle, PK-35:lle ja TPS:lle. Kevään kahteen tappioon ei kannata takertua liikaa. Nyt pistetili on alkanut karttua.

Kohti ylempää loppusarjaa

Sunnuntaina kaatui jo HJK, yksi sarjan kovimmista yhdistelmistä. Kapteenit uskovat, että he sijoittuvat kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan.

– Vahvuutemme on loistava joukkuehenki. Ilmapiiri on joukkueurheilussa ratkaiseva voimavara. Ahvenanmaan pelireissu tiivisti henkeämme, kun pitkällä matkalla hitsauduimme henkisesti yhteen, arvelee Laakkonen.

Naisten jalkapalloliigan ottelu Pallokissat vastaan FC Honka lauantaina 20.5. klo 16 Keskuskentällä.