Näkkileivän voimalla

Jälleen kerran kaikuu Kuopiossa hätähuuto. Lapset kuulemma näkevät nälkää. Kallaveden kaupungissa tuhotaan hyvinvointiyhteiskuntaa, kun koululaisille tarjoillaan monipuolisen ja ravitsevan kouluaterian lisukkeena näkkileipää. Äidit, isät ja isovanhemmat kyynelehtivät pehmeän leivän poistumista. Huolestuneet hysteerikot ovat asian tiimoilta onnistuneet lobbaamaan kohujournalismia rakastavaa mediaa. Tiettävästi mielenosoituksiakin on harkittu. Enää vain puuttuu, että joku kansalaisaktivisti keksii lähettää EU:lle ruoka-apupyynnön.

Kohkaajilla ovat menneet leipäasiassa puurot ja vellit sekaisin. Näinä ankeina aikoina myös Kuopion koulutoimi on pakotettu etsimään säästökohteita. Näkkileipään siirtymisen arvioidaan tuovan vuositasolla 50 000 euron säästöt. Kokonaisuudessa summa voi tuntua marginaaliselta, mutta säästö se on pienikin säästö. On ymmärrettävä, että osaltaan se on turvaamassa oleellisen säilyttämistä. Eräs ysiluokkalainen kiteyttikin Ylen haastattelussa asian osuvasti: On parempi, että leikataan jostain tällaisesta kuin vaikkapa koulukirjoista. Meuhkaajat näyttävät myös autuaallisesti unohtaneen, että Kuopiossa kouluateriat täyttävät ravinto-opilliset vaatimukset ilman pehmeää leipääkin. Epäilijöille voidaan tarvittaessa lyödä eteen sellaiset rätingit, jotka todistavat, että koulukkaalla ei voi olla nälkä. Sitä paitsi vuodenvaihteessa alkanut näkkileipäkuuri on todennäköisesti vain tilapäinen säästökuuri.

Näkkileivän terveyshyödyt ovat kiistattomat. Kuitupitoisena energialähteenä se on verraton. Näkkileivän voimalla on marssittu ja puolustettu isänmaata. Ja monet ikäluokat käyneet koulua. Koululaisten hampaat lienevät nykyisin huomattavasti paremmassa kunnossa kuin silloin entisinä näkkileivän vuosikymmeninä. Lienee myös täysin mahdollista järjestää pehmeän leivän kortti niille, jotka esimerkiksi hampaiden oikomisrautojen vuoksi eivät voi näkkäriä syödä. Ja tuskin kukaan voi tosissaan väittää näkkileivän maistuvan pahalta. Tätä kirjoittaessa nousee vesi kielelle, kun muistaa lapsuuden tyypillisen välipalan. Reikäisemmältä puolelta voidellun näkkärin maito- tai mehulasin kera.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.