Norminpurkutalkoot

Kesälomalla retkahdin romanttiseksi ja kutsuin vaimoni modernille huoltoasemalle päivädriksuille. Tosin emäntä tilasi cappuccinon, minä tyydyin olueeseen. Lenkin jälkeen maistoin siemauksen, jota Nobel kirjailija Ernest Hemingway kuvailee: ”Mikään ei voita kylmän oluen ensi puraisua.”

Samassa paikalle ryntäsi myyjäneitokainen ja julisti, ettei täällä saa kulautella olutta. Eli tiskissä myytiin olutta, mutta sitä ei saanut juoda. Hetkestä muodostui ikimuistoinen. Emäntä siemaili tyytyväisenä trendikahvia terassilla ja minä litkin aidan toisella puolen puun alla kaljan. Romanttisempaa hetkeä on vaikea kuvitella.

Muistan lukeneeni, että sivistynyt tuntee juomansa, arvostaa sen rikasta makua, parhaimmillaan kiistelee siitä, eikä antaudu ainakaan kuningasjuoman rengiksi. Niinpä minäkin keskustelin oluen täyteläisestä mausta pikkulinnuille. Siinä me tiaisten kanssa lauloimme titityytä hyvässä hengessä.

Lomalla oli tiedossa myös iso halkosavotta. Saunan jälkeen arvelin nauttivani yhden hyvin ansaitun bissen. Maitokaupassa olin hankkimassa päivän apetta hyvissä ajoin, aamulla heti seitsemän jälkeen. Yllätys, yllätys olutta sai vasta kello yhdeksän. Eikun kuivin suin savottaan, ja onhan se mansikkamehukin hyvää. Kääk.

Helsingissä Camionette – Café et Crepes -kahvila-auto joutui byrokratian uhriksi. Kunnollista myyntipaikkaa ei irronnut ja yksi syy oli, ettei kahvila-auto sovi katukuvaan. Yrittäjä hakeutui Budapestiin ja totesi siellä olevan yhtä älyttömiä sääntöjä, mutta kukaan ei noudattanut niitä.

Suomen liityttyä EU:hun naurettiin mahakippurassa ”kurkkudirektiiville”. Sääntöjen mukaan banaanit tai kurkut eivät saaneet olla liian käyriä. Käyrät kurkut tuli varustaa maininnalla, kakkosluokkaa.

Lopulta byrokratian rattaissa tajuttiin: viljelijät makunsa puolesta, täydellisiä luonnontuotteita heivasivat mäkeen, ihan vain sen takia että ne olivat liian kaarevia. Tästä hölmöydestä onneksi luovuttiin. Olihan ulkonäkönsä vuoksi kakkosluokan käyrissä kasviksissa tahatonta huumoriakin.

Rakastamme sääntöjä. Aikaisemmin olimme ison karhun, Neuvostoliiton kainalossa. Valta on keskittynyt toisen jättiläisen EU:n kasvottomalle hallintokoneistolle. Yksi ja sama, vallan keskittyminen ja irtautuminen tavallisista tallaajista.

Kirjoittaja on tiedotusenkeli.