Nuoret eivät anna koronatilanteen lannistaa

Ella ja Anna Ursin perustivat oman pyörien päällä toimivan kesäkahvilan. Kuva: Ella ja Anna Ursin

Kuopiolaissiskoilta meni kesätyö alta, joten he perustivat oman kesäkahvilan.

Koronaepidemia on vienyt monen nuoren kesätyöpaikat tältä kesältä. Osa nuorista on kuitenkin keksinyt keinon kääntää tilanne voitoksi. Siitä esimerkkinä ovat muun muassa kuopiolaissiskokset Ella (19) ja Anna (17) Ursin. Molemmilta kesätyöt menivät alta ja he alkoivat miettiä mistä voisi saada rahaa syksyn menoihin.

Äidin kanssa syntyi lopulta idea kesäkahvilasta. Ellan ja Annan Kesäkahvila Pyörillä toimii keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin Hapelähteen puistossa entisen jäätelökioskin paikalla kesäkuun ajan. Heinäkuussa kahvila on avoinna myös torstaisin aina heinäkuun toiseksi viimeiselle viikolle saakka. Ella ja Anna leipovat itse kahvilansa tuotteet.
– Meillä on myynnissä muffinsseja, pullaa, suolaisia muffinsseja, keksejä, teetä ja kahvia. Sellaisia tuotteita, mitä kahvilassa yleensäkin on, he kertovat.
Kauppa on lähtenyt naisten mukaan hyvin pyörimään ja pyörien päällä toimiva kahvila on herättänyt paljon kiinnostusta ohikulkijoissa.
– Aina kun on ollut hyvä sää, tässä on käynyt porukkaa.

Viime kesänä paljon kohua herättäneen Kuopion jäätelörullakioskin nuori yrittäjä Eliel Pohjolainen (21) on päätti myös, ettei korona häntä lannista ja avasi entistä isomman jäätelökioskin Aapelin edustalle.
– Aapelin edustalla oleva kioski on samantyylinen kuin entinen, mutta isompi. Päätimme rakentaa isomman, koska viime kesän kysyntä ylitti odotukset. Nyt kioskiin mahtuu työskentelemään yhtä aikaa neljä henkilöä.
Tämän lisäksi Eliel avaa kaksi vastaavanlaista kioskia Tampereelle. Kuopiossa viime kesän palvelleen pienen kioskin Eliel vei alkuviikosta Kauppakeskus Ratinassa sijaitsevan Periscopen terassille. Toinen kioski tulee myös Ratinaan.
– Viime kesänä meihin otti yhteyttä tamperelainen yrittäjä Jesse Myllylä, joka oli kiinnostunut liikeideasta ja päätettiin lähteä tekemään hänen kanssaan franchising-yhteistyötä.

Eliel kertoo, että hänen on itse tarkoitus olla kioskilla töissä niin paljon kuin mahdollista ja pitää lisähenkilökuntaa tarpeen mukaan. Korona ehti vaikuttaa yrityksen toimintaa, vaikka varsinainen toiminta-aika alkoikin vasta kesällä.
– Meillä oli suunnitelmissa osallistua Kansainvälisille suurmarkkinoille erillisellä tapahtumakioskilla, mutta ne peruttiin koronan takia. Se olisi ollut varmasti merkittävä tulonlähde tälle kesälle. Onneksi kesä on kuitenkin lähtenyt hyvin käyntiin.
Eliel nousi viime kesänä valtakunnallisiinkin otsikoihin, kun virkamiehet yrittivät rajoittaa jäätelönmyyntiä torin laidalla. Alkutahmeuden jälkeen myyntipaikka kuitenkin irtosi Aapelin kupeesta.
– Ehkä kun jo heti siinä alussa joutui taistelemaan, niin heräsi sellainen ajokoiran vaisto, että nyt tämä liikeidea pitää lyödä kunnolla maaliin.

Eliel Pohjolainen valmistamassa jäätelörullia uudistuneella kioskilla Aapelin kupeessa. Kuva: Inka Matilainen