Nuorten huumekokeiluihin on valmistauduttava

Lauantaina Savon Sanomissa oli uutinen, että Etelä-Savossa on tullut ilmi poikkeuksellinen huumeidenmyyntiketju. Joukon nuoria miehiä epäillään valmistaneen itse spice-muuntohuumesekoitusta ja myyneen sitä useille muille nuorille. Spice on kannabista jäljittelevää huumesekoitusta, joka on vaarallinen muun muassa sekavuutta aiheuttavien vaikutustensa vuoksi.

Se, mikä uutisessa hätkähdyttää erityisesti, on tekijöiden nuori ikä. Huumekauppiaiksi syytetyt miehet ovat pääosin vasta 17–20-vuotiaita ja suuri osa ostajista on ollut alaikäisiä. Miesten syytetään myyneen tai käyttäneen spicea yhteensä ainakin 4 000 käyttöannoksen verran.

Tein kaksi vuotta sitten jutun siitä, mitä huumeita Kuopiossa liikkuu. Tuolloin poliisi vastasi, että kannabis on kaikista yleisin. Sen lisäksi poliisi kohtaa Kuopiossa amfetamiinia ja muuntohuumeita. Tuolloin yllätti poliisin kommentti, että kannabiskokeilut ovat nykyisin lähes yhtä yleisiä ensimmäisiä päihdekokeiluita, kuin keskioluen maistelut aikaisemmin.

Huumeiden yhä helpompi saatavuus ja yleistyneet kokeilut ovat huolestuttavia uutisia. Ongelmana saattaa olla se, että vanhemmat eivät osaa suhtautua nuorten huumekokeiluihin. Pussikaljasta kärähtäneen nuoren kanssa osataan keskustella kokemuksen vankalla rintaäänellä, mutta huumekokeilut ovat monelle vanhemmalle vieras asia. Nyt vanhempien pitäisikin päivittää tietonsa, jotta he osaavat valistaa nuoriaan nykypäivän päihdekokeilujen varalle. Pelkän saarnaamisen ja moralisoinnin sijasta vanhempien tulee osata argumentoida nuorelle, miksi he ovat huumeita vastaan. Toki vastuuta ei tule vierittää yksin vanhempien niskaan, vaan myös poliisiin ja koulujen tulee yhtä lailla kantaa kortensa kekoon tässä asiassa.

 

Kirjoittaja on toimittaja. Lähetä palautetta: laura.toyras@media.fi