Odottamattomia kohtaamisia

Rakkaalle Kuopiollemme synnytettiin muutamia vuosia sitten markkinointikampanja, jossa kerrottiin kaupungissamme tapahtuvan odottamattomia kohtaamisia. Matkustavaisille, uusille asukkaille tai opiskelemaan tuleville luvattiin yllätyksellisyyttä, ainutlaatuisuutta ja todella mieliin painuvaa. Kampanja on ollut hyvä ja lupaukset ovat vastanneet todellisuutta.

Odottamattomia ja erikoisia kohtaamisia muualta tullut saa kokea esimerkiksi ajan suhteen. Löytyyköhän Suomesta tai koko maailmasta toista kaupunkia, jossa joukkoliikenteen tärkeissä toimipisteissä aika on sanamukaisesti pysähtynyt? Linja-autoaseman tornikello on näyttänyt vuosikausia samaa aikaa, Kuopion portti tervehtii kaupunkiin saapuvaa ikuisella kello kahdellatoista. Kiireettömään maailmaan on sittemmin liittynyt myös Kuopion rautatieasema panemalla vieläkin paremmaksi. Aika on onnistuttu häivyttämään kokonaan, aseman kellotaulua on jo kuukausitolkulla verhonnut ristiin teipattu musta pressu. Markkinointikampanjassa mainostettu tärkeilyvapaa vyöhyke lienee tarkoittanut omaa aikavyöhykettä. Eräänlainen aikaan liittyvä odottamaton kohtaaminen voi myös tapahtua liikuttaessa sairaalakokonaisuuden liepeillä. Ikuisilta tuntuvat rakennustyöt sekä niistä johtuvat jatkuvasti muuttuvat tilapäiset liikenne- ja kulkujärjestelyt ylittänevät jonakin päivänä Iisakin Kirkon kuuluisan rakentamisajan.

Monien muidenkin odottamattomien kohtaamisten myötä pääsee yllättymään. Upeasta kävelykeskustasta löytyy ainutlaatuinen pätkä kävelykatua, jolla kävelijät pääsevät kokemaan extreme-elämyksiä väistelemällä kauppakiinteistön kattoparkkiin huristelevia autoilijoita. Odottamatonta ja huvittavaa saattaa olla myös kohtaaminen paikallistietämättömyyden kanssa. Mielipidekirjoituksiin tai ”Puijoa kuopiolaisten käyttöön” vaativiin vaalimainoksiin perustuen monikaan kantakuopiolainen ei näyttäisi tietävän Puijon olevan ja aina olleen kaupunkilaisten ja turistien käytettävissä luonnosta nauttimiseen.

Olkoon tämä lempeä satiiri rakkaudentunnustus kaupungille, johon synnyin 60 vuotta sitten. I Love Kuopio.

Kirjoittaja on kuopiolainen radiotoimittaja, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.