Olettamatta paras

Mielemme yrittää auttaa meitä oikomalla mutkia suoriksi. Yksinkertaistamiseen liittyvät stereotypiat eli yleistykset. Ne toimivat tavallaan mielemme brändeinä ohjaten, mutta myös kapeuttaen valintojamme. Oman ajattelun kyseenalaistaminen onkin välillä hyödyllistä.

Ihmissuhteet ovat olettamisen pahinta temmellyskenttää. Oletamme herkästi muiden kokevan samoin kuin mekin. Näin ei ole. Syntyy hankausta, kitkaa, jopa kipunoita. Parasta lääkettä olettamiseen on 3K:n metodi eli kuunteleminen, kysyminen ja keskusteleminen. Suuri osa väärinkäsityksistä olisi estettävissä, jos harrastaisimme enemmän aitoa vuoropuhelua eli dialogia.

Minun on ollut onni oppia tuntemaan eräs hieno nainen. Hänen aitoutensa on uskomaton. Tajuttuaan, että toimin kuntokeskusyrittäjänä, hän ilmoitti inhoavansa kaikkia kuntosaleja ja jo niiden hajunkin riittävän laukaisemaan hänessä migreenin. Arvaa huvittiko. Kuntosaleilla hän viittasi saleihin, joissa fitnesskansa pumppaa itseään peilin edessä ja räpsii selfieitä. Toisenlaisiakin paikkoja on kuitenkin olemassa, ja hän tietää sen nyt.

Avoimen mielen mestareita ovat… pikkulapset. Lapsen silmin maailma on jännittävä paikka tutustua muihin ja oppia uutta. Miksi hukkaamme nopeasti lapsen uteliaan mielen? En tiedä. Kyse lienee asenteesta.

Pehkujen pöllyttäminen päänupissa on mahdollista eikä se vaadi kummia. Mitä jos tekisin joka päivä ainakin yhden erilaisen valinnan? Istunkin ruokalassa sen uuden työntekijän viereen, valitsen pääruuaksi kerrankin kalaa, vaihdan Kauniit ja rohkeat mediaatioharjoitukseen… what ever. Sinulla on valta ja voima valita myös toisin.

Uskallankin epäillä, että ennakko-oletuksista luopuminen vapauttaisi meidät monista rajoitteista ja toisi elämäämme uusia sävyjä. Kokeilematta ei voi tietää mistä voi jäädä paitsi. Tunnistamalla omia fakkiutuneita ajastusmallejaan on mahdollista kyseenalaistaa niitä ja toimia tietoisesti toisin. Räjäytetään mielen siilot ja raja-aidat, ja tehdään elämästä hauskempaa.

Kirjoittaja on kuopiolainen kuntokeskusyrittäjä ja ikuinen ihmettelijä. Lähetä palautetta: kolumnit@viikkosavo.fi