Kuopiolainen ex-liigakiekkoilija: ”Olisinpa löytänyt henkisyyden jo peliurallani”

Toissa viikolla ex-jääkiekkoilija Jari Järvinen ja uimari Matti Rajakylä tapasivat toisensa Äiti Amman tapahtumassa Espoon Metro-areenalla. Kuva: Ismo Vornanen

Äiti Amma muutti KalPan ex-kiekkoilija Jari Järvisen ja olympiauimari Matti Rajakylän suhdetta urheiluun.

Jääkiekkoilijoita saatetaan pitää maskuliinisina, taklaavina ja luistelevina miesrobotteina, jotka eivät juuri pohdi henkisiä kysymyksiä. Mutta poikkeuksiakin löytyy. KalPan entisen jääkiekkoilijan, Jari ”Börje” Järvisen elämäntyylissä tapahtui suuri muutos aktiiviuran jälkeen. Börje on nykyään intialaisen henkisen mestarin, Äiti Amman valmennuksessa. Miehen uppoutuminen henkisiin harjoituksiin muutti hänen käsityksensä totisesta kilpaurheilusta.
–Käyn edelleen katsomassa KalPan liigapelejä. Jääkiekko on ajanvietettä, mutta se ei dominoi ajattelua kuten aiemmin. Peliajat muistan pääosin mukavana mutta joskus myös raskaana elämänvaiheena. Oman sisäisen maailman kehittäminen on nykyisin elämäni ensisijainen päämäärä. Urheilussa kyse on yhdestä elämän pintailmiöstä, johon ei kannata jumiutua. Urheilijan mieli poukkoilee voittojen ja tappioiden virrassa, jolloin arjesta tulee epätasapainoinen, pohtii Järvinen.

Sysäyksen Börjen henkiselle matkalle antoi silloinen tyttöystävä, nykyinen vaimo Susanna Järvinen. Vuonna 2012 Susanna osti kiekkomiehelleen syntymäpäivälahjaksi matkaliput Äiti Amman Euroopan kiertueelle Saksan Mannheimiin.
– Totesin Saksassa, ettei kovakuntoisinkaan urheilija pystyisi fyysisesti samaan kuin Amma. Amman halaukset ja konsultaatiot saattavat kestää 20 tuntia vuorokaudessa. Näin Amman ashram-luostarissa syyskuussa, miten hän vetää ohjelmia yli 30 asteen helteessä jopa 27 tuntia yhteen menoon. Välissä on vain yksi vartin tauko, jolloin hän vaihtaa pukunsa.

Amman opetus ja meditaatio ovat parantaneet Börjen itsetuntemusta ja herättäneet hänen auttamisen halunsa ja tunteen lähimmäisenrakkaudesta. Henkiset harjoitukset ovat inspiroineet terveellisiin elämäntapoihin. Esimerkiksi baareissa pörrääminen tuntuu Börjestä nykyisin vieraalta ajatukselta. Sitoutuminen päivittäisiin henkisiin harjoituksiin on sekä nautinto että vaatii urheilijamaista kurinalaisuutta. Henkisen inspiraation mukana turhat harrastukset karsiutuvat automaattisesti pois.
– Meillä on kotona Amman kuvat näkyvillä. Hän on guruni ja opettajani. Meditoin ja kuuntelen 1108 sanskritinkielistä mantraa sekä intialaisia, henkisiä lauluja. Hiljennyn joka päivä Amman antaman henkilökohtaisen mantran avulla.

Meditointi on lisännyt Börjen kykyä kokea onnellisia hetkiä. Hän on oivaltanut, mitä tarkoittaa läsnäolo arkissa toimissa. Henkinen kasvu perustuu säännöllisiin harjoituksiin.
– En elä enää menneessä urassani eivätkä ajatukseni harhaile tulevaisuudessa. Teen epäitsekästä työtä aina kun mahdollista. Hyväntekeväisyydestä on tullut osa elämääni.

Börjen mielestä meditaatiosta on hyötyä myös palautumista tarvitsevalle urheilijalle. Toisaalta henkisellä polulla eläminen vähentää voiton pakonomaista tavoittelua.
– Urheilussa kilvoitellaan voitoista ja henkisellä tiellä paremmaksi ihmiseksi kasvamisesta sekä pysyvästä onnellisuudesta.
– Takaiskuja tulee molemmissa tavoitteissa, mutta niistä ei pidä lannistua vaan jatkaa sitkeästi harjoituksia kohti maalia. Olisinpa löytänyt henkisyyden jo peliurallani.

KalPalle Börje muistuttaa, että kaikki joukkueet ovat voitettavissa.
– Mielen pitää olla keskittynyt oman joukkueen eteen pelaamiseen, oma etu pois ja päämäärä mielessä heikoillakin hetkillä.

Jutun kirjoittaja on itse on vieraillut useita kertoja Äiti Amman ashramissa.

”Henkisyys tekee paremman urheilijan”

Entinen perhosen ja vapaauinnin huippu-uimari Matti Rajakylä jätti kilpailemisen Suomen ykkösuimarina 24 vuoden ikäisenä. Hän on Börjen tavoin Äiti Amman oppilas. Rajakylä on asunut pitkiä jaksoja Amman ashramissa Intiassa. Marraskuun puolessa välissä Rajakylä organisoi intialaismestarin tapahtumaa Espoon Metro-areenalla. Entisellä olympiauimarilla henkiset päämäärät ohjaavat kaikkia elämän valintoja. Nykyisin hän asuu kalifornialaisvaimonsa kanssa puolet vuodesta Yhdysvalloissa ja puolet vuodesta Suomessa.
– Henkiset harjoitukset tekevät ihmisestä paremman, olipa hän urheilija tai minkä ammatin harjoittaja tahansa. Henkinen elämä ei tarkoita sulkeutumista. Mies on isänäkin kehittyneempi, kun hän omaksuu henkisen elämäntavan.
Rajakylä tietää kokemuksesta, miten stressaava ja kuormittava urheilijan elämä saisi voimavaroja henkisistä harjoituksista. Meditaatiota hyödyntävät monet amerikkalaisurheilijat.
– Mediaatio vahvistaisi urheilijan itseluottamusta ja helpottaisi rentoutumista sekä palautumista. Amerikkalaiset urheilijat ovat avoimempia henkisille harjoituksille ja näkevät henkisten harjoitusten hyödyn huippu-urheilussa, toisin kuin iso osa suomalaisista urheilijoista.