”Olot kisassa olivat kamalat ja joka päivä joku itki” – kuopiolaisnainen oli keskellä painajaismaista missikisaa

Kaisa Hietapakka edusti Suomea Miss Europe Continental -kilpailussa viime viikonloppuna. Kuva: Kaisan albumi

Kuopiolainen Kaisa Hietapakka joutui näkemään, millaista missien kohtelu ulkomailla saattaa pahimmillaan olla.

Kuopiolainen Kaisa Hietapakka valittiin syyskuun lopussa Suomen edustajaksi kansainväliseen kauneuskilpailuun Italiaan. Kansainvälinen Miss Europe Continental -kilpailu käytiin Italian Napolissa viime viikolla. Finaali kisattiin lauantaina ja sitä edelsi tiukka harjoitusviikko, jonka aikana pidettiin useita esiintymisiä ja hiottiin finaalin koreografiat kuntoon. Kaikki näytti ulospäin hienolta. Kyseessä on massiivinen ja näyttävä tuotanto.

Viikonlopun aikana missikandidaatit alkoivat kuitenkin ladata Instagramiin päivityksiä, joissa kerrottiin asioita kulissien takaa. Kaikki ei ollutkaan mennyt niin hienosti. Naisia oli kohdeltu erittäin epäasiallisesti ja olot olivat olleet surkeat.
– Täytyy sanoa, että kukaan meistä ei osannut odottaa tällaista. Olot olivat kamalat. Joka päivä joku itki, Kaisa kommentoi maanantaina puhelimitse kotimatkalta Rooman lentokentältä.

Kaikki alkoi heti, kun kandidaatit saapuivat Italiaan alkuviikosta. Kaisalle oli luvattu, että hän saa oman huoneen ja yöpyä samassa hotellissa yhdessä Linda ja Eric Bosiren kanssa. Bosiret edustivat Italiassa kuopiolaista malli- ja tapahtumatoimistoaan L.B The Agencya, joka järjesti Suomen karsinnat.
– Mutta meidät laitettiinkin eri hotelleihin. Ja minut majoitettiin samaan huoneeseen Norjan ja Ruotsin kandidaattien kanssa.

Kilpailijoiden päivät oli buukattu täyteen ohjelmaa. Aamu alkoi hotellin aamupalalla kello 7. Aamupala oli pienehkö, muroja ja kakkuja.
– Sen jälkeen saimme lounaaksi vesipullon ja sämpylän kello 14. Illallinen oli kello 23, mutta sekin oli aika huono.
– Eräs tyttö pyörtyi nälissään, Linda kertoo.
Kilpailijoita ei päästetty missään välissä poistumaan, jotta he olisivat voineet käydä ostamassa ruokaa. Kaisan mukaan edes vessaan ei saanut mennä ilman lupaa.
– Lupa käydä vessassakin oli vaikea saada. Aina ei saanut mennä, vaikka olisi tarvinnut. Ja jos sai luvan, mukaan tuli saattaja.

Instagramissa leviää video, jossa tiukka ilmapiiri ja epäasialliset olot eskaloituvat kärhämäksi. Videolla näkyy käsirysyä kilpailijoiden ja järjestäjien välillä ja kuuluu huutoa.
– Minä en ollut näkemässä tappelua, mutta olen kuullut siitä ja nähnyt videon. Pystyn allekirjoittamaan tulenaran ilmapiirin. Meitä myös uhkailtiin.
– Sanottiin, että jos joku poistuu luvatta jonnekin, hänet diskataan heti. Ja esimerkiksi jouduimme olemaan takahuoneessa, jossa poltettiin tupakkaa. Ei meinannut saada henkeä, mutta sanottiin, että jos joku poistuu, kukaan ei saa ruokaa.

Tällä hetkellä Kaisa on helpottunut, että pääsee kotiin. Huonon kisakokemuksen ja ilmapiirin pelastajat olivat toiset kilpailijat. Kaisa sanoo, että tyttöjen kesken heillä oli mukavaa ja heidän ansiostaan hänelle jäi lopulta hyvä maku suuhun.
– En aio olla Miss Europe Continental -organisaation kanssa enää ikinä missään tekemisissä. Enkä valitettavasti voi suositella sitä kenellekään muullekaan. Päätimme tyttöjen kesken, että puhumme asiasta avoimesti ja levitämme tietoisuutta, mitä kulisseissa tapahtuu. Olen nyt kuullut, että sama meno on ollut aiemminkin, mutta edellisvuosien kilpailijoita on uhkailtu, jos he puhuvat.
Kaisa sanoo, ettei järjestävä taho ole missään vaiheessa pahoitellut kilpailijoiden olosuhteita tai kohtelua.
– Puhuimme Lindan kanssa, että saan jättäytyä pois missä vaiheessa vain, jos siltä alkaa tuntua. Ja pari kertaa mietinkin. Mutta lopulta halusin kuitenkin olla mukana loppuun asti, kun kerta tänne asti lähdettiin.

Bosiret ovat myös järkyttyneitä olosuhteista, joihin osallistujat laitettiin.
– Emme aio tulevaisuudessa viedä kilpailijoita kyseisiin olosuhteisiin. Emme tienneet, että tällaista on luvassa. Meidät yhteistyökumppanitkin petettiin pahemman kerran. Emme halua tukea tällaista toimintaa missään muodossa, Linda kommentoi.
Viikosavo yritti tavoittaa Miss Europe Continental -organisaatiota sähköpostitse kommentoimaan asiaa, mutta kukaan ei ole vastannut.

Miss Europe Continental

  • Kansainvälinen kauneuskilpailu, jonka finaali Napolissa vuosittain marraskuussa.
  • Pääjärjestäjänä Alberto Cerqua.
  • Tänä vuonna Ranskan edustaja voitti.