On niitä matoja pöllöllekin

Yli 20 000 suomalaista vastasi Akuutin ja Työterveyslaitoksen unikyselyyn, jossa selvitettiin, kuinka moni noudattaa itselleen luonnollista unirytmiä. Vastauksista kävi ilmi, että kaksi kolmasosaa elää itselleen luonnottomassa unirytmissä. 12–14 prosenttia suomalaisista on arvioiden mukaan iltavirkkuja.

”Yllättäen” jutun alla olevassa keskustelussa ensimmäinen kommentti on: ”Jos väittää että iltavirkku ei pysty muuttumaan ja menemään ajoissa nukkumaan ja heräämään aikaisin ilman että joku ”luonnollinen” kello kärsii, niin on kyse vain omista harhakuvitelmista.”

Kysehän on aina vain siitä, ettei iltavirkkua huvita tai laiskottaa nousta aikaisin. Kaikki korjaantuisi kun ihminen vain viitsisi vaivautua menemään nukkumaan aiemmin. Reipas, ahkera ja menestynyt on hän, joka viimeistään kuudelta pomppaa sängystä hymyssäsuin kohtaamaan päivän haasteet.

Kyljen kääntäminen auringon nousun jälkeen on Suomessa yhä lähes yhtä suuri synti, kuin olla sisällä nätillä ilmalla. Ihan sama vaikka maailma on menossa yhä enemmän 24/7-aukioloon.
Harvassa ovat ne iltakukkujat, jotka tuomitsevat aamuihmiset ja vaativat heitä valvomaan, vaikka käytännössä koko yhteiskunnan toiminta on rakennettu heidän ympärilleen. Unirytmi on sisäsyntyinen asia, jota ei noin vain muuteta. Ahkeruudella ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Tai jos välttämättä haluaa ihmisen laiskaksi leimata, niin voi miettiä, mitä kaikkea yökukkujina tunnetut Barack Obama, Esko Valtaoja ja Charles Darwin olisivat saavuttaneet, jos he olisivat vain menneet ajoissa nukkumaan ja heränneet aina aikaisin.

Kirjoittaja on toimittaja.