Onko hinku hiipunut?

Suomessa syntyy ennätysvähän vauvoja. Vähemmän on syntynyt vain 1860-luvun nälkävuosina. Hälyttävä uutinen! Vuonna 2016 syntyi 5 % vähemmän lapsia kuin edellisenä vuonna, ja nyt alkuvuonna taas peräti 7 % vähemmän kuin 2016! Tänä vuonna vain 52 000 vauvaa. Se ei riitä kansakuntamme elinvoiman säilyttämiseen.

Kuultuani ajattelin, että eikö seksi enää maistu suomalaisille? Onko hinku hiipunut, vietti väsynyt? Mitä pojat meinaatte? Mopojanneko illat rassaatte? Vai onko tytöt niin, että ähkäisy onkin muuttunut ehkäisyksi?

Uskon, ettei seksi ole muuttunut vanhanaikaiseksi. On se vaan sen verran hyvä keksintö. Syyt vähäiseen lastenhankkimiseen eivät siis ole sisäisiä vaan ulkoisia. Nuoria aikuisia on haastateltu, ja neljäsosa miehistä ilmoittaa, ettei haluakaan isäksi. Toinen neljäsosa taas ei vakituista naissuhdetta koskaan saa. Pistäpä siinä sitten lapsi alulle!

Nuoret naiset taas näkevät opiskelun, uran, kansainvälisyyden sekä monenlaisten elämysten ja elämänkokemusten hankkimisen tärkeänä. Miksi nuori nykyaikainen suomalainen nainen alkaisi kalsaripyykin pesijäksi, valvomaan öitä, kuuntelemaan kitinöitä ja kiukutteluja pitkälti toistakymmentä vuotta, ja käymään vielä joka päivä väsyneenä töissä?

Vauvat ovat kuitenkin ihania, ja se kuuluisa biologinen kello on olemassa. Miehillähän se soi, tai oikeastaan pärisee, ja vielä ihan alituiseen. Se on biologiaa se, kuten sekin, että naisilla on siinä kolmenkympin korvilla totinen paikka. Jos ei lasta ole tullut hankittua, niin alkaa olla auringonlaskun aika hoitaa asia. Mutta turvattu työpaikka on oltava, ja luotettava isätyyppi. Siinä on haastetta.

Näyttää siltä, että osa nuoristamme on aineellisen hyvinvoinnin raukeaan turtumukseen vajonneena luopunut koko lasten hankkimisesta, ja toinen osa taas sitä mieltä, ettei ole varaa elättää lapsia tässä vaativassa ajassa. Mutta jos lapsia ei synny, kansakuntamme ei pysty uudistumaan. Voi meitä silloin!

 

Kirjoittaja on kuopiolainen historianlehtori.