Onnellisten kaupungissa

Tuore Kuntaragin-tutkimus kertoo, että Suomen suurten kaupunkien tyytyväisimmät ihmiset asuvat Kuopiossa. Kakkosena oli Helsinki ja kolmantena Turku. Kuopion visio olla tulevaisuudessa hyvän elämän pääkaupunki sai tyytyväisyysmittauksessa lisää katetta.

Kuopio on huikea yhdistelmä sekä kasvavaa urbaania kaupunkia että perinteitä ja luonnonläheisyyttä. Meillä on jokaiseen makuun ravintoloita, vuodenajasta toiseen rullaavia mielenkiintoisia tapahtumia, häikäisevää ja puhdasta järvimaisemaa, näyttävä Puijon silhuetti ja savolainen lupsakka ilmapiiri. Kuopiolaiset saavat nauttia myös yliopistokaupungin ja lääketieteen osaamisesta. KYSin lähellä asuminen lisää turvallisuutta ja jopa elinvuosia. Monista kaupungeista pitää matkustaa kauas saadakseen erikoissairaanhoidon moderneimpia palveluja.

Kuopio on parantanut vuonna 2017 julkaistun katuturvallisuusindeksin mukaan suurista kaupungeista eniten turvallisuuttaan. Myös taloudessamme menee hyvin: loppuvuodesta julkaistu tutkimus osoitti, että 2010-luvulla suurista kaupungeista elinvoimaisuus kasvoi eniten juuri Kuopiossa.

Kuopiossa on siis keskimäärin kaikki ulkoiset edellytykset hyvään elämään. Me kuopiolaiset olemme monilla mittareilla hyvin etuoikeutettuja. Tästä on myös hyvä välillä muistuttaa itseään, varsinkin niinä päivinä, kun valituksen aiheet täyttävät mielen. Tämän tuoreen tutkimuksen mukaan kuopiolaiset tuntuvat myös osaavan arvostaa kaupunkiaan. Asukkaiden tyytyväisyys ennustaa, että kuopiolaisten onnellisuus voi entisestään kasvaa. Tyytyväisellä mielellä kun tuppaa olemaan itseään vahvistava vaikutus: Mitä kiitollisempi ja tyytyväisempi olet, sitä onnellisemmaksi itsesi tunnet.

 

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.