Opastetut luontoretket kiinnostavat Kuopiossa

Luontoretkillä tutustutaan lähialueen luontoon. Kuva: Merja Turunen

Kuopiossa järjestetään loppukesän ja alkusyksyn aikana useita ilmaisia luontoretkiä. Puijon vanha luonnonsuojelualue täyttää tänä vuonna 90 vuotta.

Kuopion kaupunki on jo pitkään järjestänyt erilaisia, kaikille avoimia luontoretkiä ympäri Kuopiota. Osan retkistä järjestää Kuopion alueelliset ympäristösuojelupalvelut, osassa retkistä vetovastuussa on luonnontieteellinen museo.
–Haluamme tarjota ihmisille ilmaisia, opastettuja retkiä Kuopion luontoon, parhaisiin kohteisiin. Kannustamme näin ihmisiä menemään luontoon, ympäristönsuojelusuunnittelija Timo Perätie kertoo.

Osa luontoretkistä on ollut niin suosittuja, että ne ovat täyttyneet hetkessä. Esimerkiksi tulevana lauantaina Etelä-Kallaveden saaristoon ja Hietasaloon järjestettävä ohjattu risteily täyttyi vain parissa tunnissa. Myös Puijolle suuntautuvat lyhtykävelyt ovat vetäneet sankoin joukoin väkeä.
– Viime vuonna lyhtykävelyssä oli niin paljon porukkaa, että meidän järjestäjien laskutaito meni jo sekaisin. Koko Puijon pesäpallostadionin parkkipaikka oli täynnä osallistujia, Perätie sanoo.

Tänä vuonna iso osa kaupungin luontoretkistä kohdistuukin juuri Puijolle, sillä Puijon luonnonsuojelualue viettää juhlavuotta.
– Vanhan luonnonsuojelualueen perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Alue käsittää noin 60 hehtaarin kokoisen alueen Puijon tornin puoleisesta rinteestä, Perätie sanoo.

Seuraava Puijolle suuntautuva retki järjestetään ensi viikon keskiviikkona. Silloin perehdytään luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin. Oppaana on Kati Vähäsarja Metsähallituksesta.
Sitä seuraava retki on keskiviikkona 22.8. kello 18. Tuolloin tehdään saniaisretki Puijon Satulanotkoon.

Hyvinvointia luonnosta -retki Puijolla ke 8.8. kello 18. Kokoontuminen on Puijon tornin juurella.