Opiskelija on hyväosainen

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYLin viikko sitten julkaisema kannanotto herätti odotetusti keskustelua. Liiton mielestä opiskelijoille pitäisi antaa rahallista tukea lomailuun.

Älytön vaatimus jää varmastikin omaan arvoonsa, mutta kiinnostavaa oli seurata aiheesta kirvonnutta somekeskustelua. Monien opiskelijoiden mielestä yhteiskunnan pitäisi oikeasti maksaa opiskelijoiden kesälomailu ja on väärin, että opiskelija joutuu käyttämään kesänsä kesätöihin.

SYLin vaatimus osoittaa yhdeltä yhteiskunnan etuoikeutetulta ryhmältä suhteellisuudentajun ja kiitollisuuden puutetta. Yhteiskunta tukee jo nyt opiskelijoita avokätisesti. Kun ulkomaalaisille kertoo, että Suomessa on ilmainen koulutus ja sen lisäksi myönnetään opintotukea, vastauksena on joka kerta aitoa ällistystä: Miten on mahdollista, että opiskelu voi olla teillä ilmaista! Maailmalla yliopistojen lukuvuosimaksut voivat helposti olla kymmeniä tuhansia. Opiskelijoiden kesä- tai sivutyön voi nähdä myös opiskelun vastapainona ja hyvänä motivointikeinona tulevaan työelämään.

SYLin kannanotosta päällimmäisenä herää kysymys, eikö mikään tuki riitä. Olemmeko Suomessa niin sokeutuneita, ettemme osaa edes arvostaa yhteiskunnan tukea, vaan vaadimme aina lisää. Kiinnostavaa on myös se, miksi yhteiskunnan tarjoamat monet etuudet eivät muutu koetuksi hyvinvoinniksi.

Toivottavasti SYLin kannanotto ei edusta laajemmin nuoren opiskelijasukupolven näkemyksiä. Ylimitoitetut vaatimukset unohtunevat nykyopiskelijoiltakin, kun he ymmärtävät myöhemmin työelämässä, että ovat saaneet nauttia ilmaisesta koulutuksesta palveluineen, mikä on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen etu.

 

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.