Opiskelijaelämä – ihmisen parasta aikaa!

Tämä joukko on kotoisin eri puolilta Suomea. Kaikki ovat tykänneet Kuopiosta opiskelukaupunkina. Kuvassa Olli Koskela, Matias Vartiainen, Eveliina Astala, Liina Koponen, Marja Nordling, Anni Jalonen ja Loviisa Olkkonen. Kuvat: Aija Pirinen

Ylioppilaskunta nimesi häirintäyhdyshenkilön turvaamaan opiskelijoiden juhlintaa ja opiskelua.

Yliopiston ja ammattikorkeakoulun lukuvuoden käynnistyminen on näkynyt iloisena liikehdintänä Kuopion katukuvassa. Torilla, satamassa, Väinölänniemellä ja keskustan ravintoloissa pyörii nuoria opiskelijoita haalareissaan. Monelle opiskelija-elämä näyttääkin olevan elämän parasta aikaa, sillä se edustaa vapautta ja vilkasta sosiaalista elämää.
Viime viikolla lukukauden avajaisia oli keskustassa viettämässä muun muassa sosiaalitieteiden Sociuksen väkeä. Paikalla olivat myös sosiaalitieteen vanhemmat opiskelijat Linda Kemppainen, Tytti Salomaa ja Emma Mäkelä, jotka olivat tulleet katsomaan fuksien juhlintaa.
– Meillä on pieni mutta mukava opiskelijajärjestö, naiset toteavat.
Linda on kotoisin Helsingistä, Tytti Tampereelta ja Emma Multialta. Kaikki sanovat, että voisivat opiskelujen jälkeen kuvitella jäävänsä Kuopioon.

Viikko sitten maanantaina torilavalle oli kokoontunut kymmenittäin hammaslääketieteen ainejärjestö Dentinan väkeä. Vanhemmat opiskelijat kotouttivat aloittavia fukseja yliopistoelämään ryhmäytymistehtävien avulla. Paikalla oli myös neljännen vuoden opiskelija Kalle Hämäläinen, joka seurasi uusien opiskelijoiden juhlintaa sivusta. Hän sanoo, että opiskelijabileet ovat hänen osaltaan jääneet vähemmälle, sillä hän tekee jo potilastyötä.
– Jos seuraavana päivänä on potilastöitä, niin olen vesilinjalla. Ei potilaita voi hoitaa, jos on edellisenä iltana juhlinut. Kyse on potilasturvallisuudesta ja lääkärin etiikasta.
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY nimesi muutama vuosi sitten oman häirintäyhdyshenkilön. Häneen voi olla yhteydessä, jos kokee häirintää tai asiatonta käyttäytymistä yliopistolla, sen välittömässä läheisyydessä tai opiskelijabileissä.
Hämäläinen pitää häirintäyhdyshenkilöä hyvänä juttuna ja kiittelee sitä, että ISYY haluaa puuttua huonoon käytökseen.
– Meilläkin oli aikoinaan yksi tapaus, minkä vuoksi otimme ylioppilaskuntaan yhteyttä. Eräissä bileissä oli rasistista huutelua ja teimme siitä kantelun. Rasismi ei kuulu opiskelijaelämään, Hämäläinen sanoo.

ISYYn Kuopion kampuksen häirintäyhdyshenkilönä on vuoden alusta toiminut koulutus- ja sosiaalipoliittinen asiantuntija Mikko Aaltonen. Hän sanoo, että kyse ei ole varsinaisesta lakisääteisestä palvelusta, mutta häirintäyhdyshenkilö on haluttu nimetä opiskelijoiden hyvinvoinnin turvaamiseksi.
– Mikäli asiatonta käyttäytymistä ilmenee, minuun voi ottaa yhtyettä.
Aaltonen sanoo, että vuoden sisällä yhteydenottoja on ollut kymmenkunta. Ne ovat liittyneet esimerkiksi häiritsevään ja seksuaalissävytteiseen kielenkäyttöön.
– Erällä luennolla opiskelija oli jakanut muille opiskelijoille aggressiivista sisältöä somessa. Siitä tehtiin meille ilmoitus.

Tilanteiden selvittämiseksi häirintäyhdyshenkilö voi tarjota keskustelu- ja kuunteluapua. Tarvittaessa hän saattaa tapaukset yliopiston esimiesten tietoon, tarjoaa sovittelumahdollisuutta ja vakavammissa tapauksissa avustaa tekemään rikosilmoituksen poliisille.
Aaltonen sanoo, että häirintätapauksissa kyse on marginaalista ilmiöstä.
– Häirintäyhdyshenkilöitä on lähes joka ylioppilaskunnassa. Asenteet ovat muuttuneet yhdenvertaisuutta korostavaan suuntaan. Esimerkiksi Me too -kampanjan myötä kynnys tuoda häirintää esille on madaltunut.

Tuhansia uusia opiskelijoita

  • Itä-Suomen yliopiston Joensuun ja Kuopion kampuksilla aloitti opintonsa viime viikolla yhteensä reilut 2500 uutta tutkinto-opiskelijaa.
  • Kuopiossa aloittavia opiskelijoita on hieman yli 1000. Molemmille kampuksille saapuu myös satoja vaihto-opiskelijoita.
  • Savonia-ammattikorkeakoulussa aloitti opintonsa syksyllä yli 1300 uutta opiskelijaa.