Osaatko varautua

Kuopiossa kohdattiin viime viikolla yksi lähihistorian poikkeuksellisimmista tilanteista, kun iso osa kaupungista oli vesilaitoksen saneeraustöiden vuoksi vailla puhdasta vettä. Puhtaan hanaveden puute sotki niin sairaalan kuin esimerkiksi ravintoloiden toimintaa. Kaupoissa vesihyllyt olivat tyhjillään, kun ihmiset kävivät hamstraamassa juomavettä koteihinsa.
Kuopion Vesi oli kyllä tiedottanut vedenlaatuhäiriöistä ennakkoon, mutta monelle tilanne tuli silti yllätyksenä.
Vesiepisodi oli meille kaikille muistutus omatoimisen varautumisen merkityksestä. Sellaisissa maissa, joissa luonnonolot ovat epävakaat, ihmiset osaavat paremmin varautua poikkeustilanteisiin. Suomessa poikkeusoloihin ei ole totuttu, joten monelta omatoiminen varautuminen unohtuu.
Suomessakin varautuminen erilaisiin uhkiin on yhä ajankohtaisempaa. Turun terrori-isku oli vain yksi esimerkki uudenlaisista uhkista. Ilmastonmuutoksen tuomat ääri-ilmiöt tai kiristynyt maailmanpoliittinen tilanne voivat yhtä hyvin heijastua myös Suomeen ja jopa Kuopioon.
Hyvää tietoa erilaisiin poikkeusoloihin valmistautumisesta löytyy esimerkiksi Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen nettisivuilta. Sinne on koottu toimintaohjeet esimerkiksi sellaiseen tilanteeseen, jos asuinaluetta uhkaa säteilyonnettomuus.
Kodista ei tarvitse tehdä mitään varmuusvarastoa eikä mielenrauhaansa kannata menettää lietsomalla turhia uhkakuvia. Kannattaa kuitenkin pohtia, miten pärjäisin, jos kodista tilapäisesti loppuisi vesi tai sähkö ja onko kodissani tarvittava määrä kunnossa olevia turvallisuuslaitteita hätätilanteita varten.

Kirjoittaja on päätoimittaja.