Otetaan mallia Tahkosta – myös Puijo hyötyisi puuportaista

Tänä kesänä moni kuopiolainen on suunnannut lomanviettoon lähiseudun matkakohteisiin. Itselläkin ulkomaanreissu vaihtui mökkilomaan Tahkolla. Usean viikon Tahko-lomailu vakuutti ainakin yhdestä asiasta: Syksyllä 2017 valmistuneet maisemaportaat ovat olleet alueelle kannattava investointi.

Portaiden rakentaminen maksoi noin 200 000 euroa, ja kulut jaettiin Huippupaikat Oy:n ja Kuopion kaupungin kesken. Kaupunki rahoitti rakennustöitä 90 000 eurolla. Kuopion kaupunkirakennelautakunnan 30.11.2016 kokouspöytäkirjassa perusteltiin, että portaat lisäävät alueen ympärivuotista vetovoimaa ja portaiden myötä Tahkolle on mahdollisuus saada muun muassa uusia liikuntatapahtumia ja uudenlaista vuokraustoimintaa. Portaiden uskottiin myös hyödyttävän rinteillä olevaa ravintolatoimintaa.

Tahkon portaat todella ovat lisänneet alueen vetovoimaa ja ympärivuotista toimintaa. Tänä kesänä Tahkon portailla on ollut väkeä välillä jonoksi asti. Olipa aamun varhainen tunti, ilta tai keskipäivä, aina portailla vastaan tulee kuntoilijoita ja retkeilijöitä, yksin ja ryhmissä. Osa juoksee verenmaku suussa, osa etenee rauhalliseen tahtiin lasten ja koirien kanssa. Huomattava osa kesän aikana jututtamistani rappujuoksijoista on kertonut ajaneensa Kuopiosta tai Siilinjärveltä varta vasten Tahkolle portaita juoksemaan.

Kaikki vastaantulijat ovat kiitelleet Tahkolle tehtyä porrasinvestointia. Portaat ovat tehneet rinteet ja rinteillä olevat ravintolat helpommin saavutettavaksi kaiken ikäisille. Lähes poikkeuksetta jokainen turisti ottaa portailla myös valokuvia, jotka päätyvät somekanaviin ja sitä kautta lisäävät Tahkon näkyvyyttä ja tunnettuutta.
Tahkon portaiden suosio kertoo siitä, että vastaava konsepti toimisi muuallakin. Puisten maisemaportaiden rakentamista voisi selvittää myös Puijolle.

Puijon yleissuunnitelmaluonnoksessa lakialueen saavutettavuutta pyritään parantamaan muun muassa hissin uusimisella. Hissi on hyvä edistys, mutta saavutettavuutta parantaisi olennaisesti myös koko kansalle soveltuvat leveät ja pehmeästä puusta tehdyt maisemaportaat. Puijolla on toki vasta kunnostettu teräsportaat, mutta ahtaat treeniportaat eivät palvele perheitä, ikäihmisiä, turisteja ja eväsretkeilijöitä. Teräskuntoisten urheilijoiden sekaan ei meinaa mahtua, eikä kapeilla portailla katsella hyvällä hitaammin liikkuvia.
Tällä hetkellä Puijo on ensisijaisesti kovakuntoisten himoliikkujien valtakuntaa. Tahkon kaltaiset leveät puuportaat levähdystasoineen ja maisematerasseineen lisäisivät Puijon saavutettavuutta ja monipuolistaisivat alueen kävijäkuntaa.

Kirjoittaja on Viikkosavon ja Kuopion Kaupunkilehden päätoimittaja.