On kohteliasta olla utelias

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Kolumni

Sosiaalinen media on oikukas foorumi. Kirjoittipa tässä joka miehen mediassa melkein mitä tahansa, saa osakseen paheksuntaa ja loukkaantumista.

Viimeisimmäksi Twitterissä loukkaannuttiin isolla joukolla Marimekon hallituksen puheenjohtaja Mika Ihamuotilan kirjoituksesta. Hän kirjoitti 11.9. Twitter-päivityksen, jossa kertoi kysyvänsä kohtaamiltaan maahanmuuttajilta, että missä päin maailmaa ovat heidän juurensa.

Ihamuotilan hyvää tarkoittava kirjoitus sai aikaan satoja kommentteja ja Twitter-joukkopöyristymisen. Osan mielestä Ihamuotilan toiminta on maahanmuuttajien alistamista, tungettelevaa ja rasistista. Voihan tummaihoinen olla syntyperäinen suomalainen ja heille voi olla raskasta kuulla päivittäin kyselyjä taustastaan.

Ainakin näin savolaisperspektiivistä katsottuna Ihamuotilan saama kritiikki vaikuttaa absurdilta. Meilläpäin vastaavanlainen utelu on suorastaan kansalaishyve, sitä kuuluisaa savolaista small talkia. Kuopiossa kuuluu kohteliaisiin käytöstapoihin kysyä vieraalta, että kuka olet ja mistä tulet. Tuntemattoman kanssa on helpompi päästä juttuun, jos tietää edes hitusen siitä, kenen kanssa keskustelee.

Toki uteliaisuudellakin on rajansa, eikä toista ihmistä saa kiusata liian pitkällä puheripulilla. Keskimäärin utelias kysely on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin piiloutua korvalappustereoiden taakse ja olla huomaamatta toista ollenkaan.

Utelu on osoitus siitä, että huomaan sinut ihmisenä ja olen kiinnostunut sinusta.

Jokainen voi testata, miltä tuntuu vaikkapa helsinkiläisessä metrossa, missä ihmiset kääntävät katseensa sisäänpäin tai tuijottavat vain puhelintaan. Siellä todella saa tuntea olevansa muille kuin ilmaa. Yksinäisyys keskellä ihmisjoukkoa on yleinen tuntemus.

Hienovarainen utelu on osoitus siitä, että huomaan sinut ihmisenä ja olen kiinnostunut sinusta.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Keskustelu