Klassikka on tuottanut huippu-tason urheilijoita

Osmo Sihvonen

Osmo Sihvonen

Kolumni

Kuopion klassillinen lukio täyttää 80 vuotta 1.10.2020. 70-vuotisjuhlissa 2010 emeritusrehtori Matti Karhunen ilmoitti ilosanoman, että klassikan matrikkeli on valmistunut ja siinä on 70 vuoden historia Kuopiossa. 80-vuotisjuhlaa ei enää Matti päässyt juhlimaan. Hän menehtyi muutamaa viikkoa ennen.

Historiikissa Lauri Simojoki kertoo koulun Kuopioon siirtymisen vaiheita. Vuonna 1879 oli perustettu Viipurin yksityinen suomenkielinen lyseo. Viipurin klassillinen lyseo lopetettiin asetuksella 26.7.1940. Samalla asetuksella säädettiin, että Kuopion klassillinen lyseo aloittaa toimintansa 1.10.1940. Sille siirrettiin Viipurin koulun omaisuus. Se laajeni vuosi vuodelta yhdellä luokalla.

Rehtoriksi määrättiin A.J. Salonen, latinan ja kreikan vanhempi lehtori. Hänen kautensa kesti vuoteen 1959. Tämän jälkeen aloitti Tauno Räisänen, historian vanhempi lehtori.

Koulu sijoitettiin Kuopion lyseon tiloihin. Piharakennuksessa oli kaksi luokkahuoneeksi määriteltyä komeroa ja kolme luokkaa päärakennuksessa. Kun Kuopioon oli evakuoitu myös Pitkärannan yhteiskoulu, tarvittiin tiloja kansalaisopiston tiloista Konttisen liiketalossa, tyttölyseon ja kauppaoppilaitoksen tiloja.

Koulujen tilaongelmaa selvitti myös kouluhallitus. Vuonna 1954 valmistui Pitkärannan koulua varten uudisrakennus, Kuopio yhteislyseo Linnanpelolle ja sen itäpäätyyn saatiin tilat myös klassilliselle lyseolle.

Klassikka onkin maamme keskeisiä urheilulukioita.

Vuonna 1957 todettiin oman koulurakennuksen tarve klassikalle. Vuonna 1962 valmistui uuden koulun suunnitelmat. Rahoitusta oli jo v.1962 valtion budjetissa, mutta silloinen valtionvarainministeri, kuopiolainen Osmo P. Karttunen pyyhki kesken kaiken rahoituksen pois. Rehtori Räisänen sanat eivät olleet toimenpiteestä julkaisukelpoisia. Uuden koulun rakentaminen lykkääntyi ja valmistui viimein vuonna 1965. Tuolloin kouluun otettiin tyttöjä ja koulusta tuli kaksoisyhteislyseo. Vuonna 1972 rehtori Räisänen jäi eläkkeelle ja uutena rehtorina aloitti Matti Karhunen, biologian ja maantiedon vanhempi lehtori.

Peruskoulu-uudistuksen jälkeen koulun nimi vaihteli: 1975 Puijonlaakson yläaste ja lukio, 1981 klassillinen koulu ja lukio. 1994 yläaste Hatsalaan.

Klassikka alkoi kehittää liikuntapainotteista opetusta ja anoi vuonna 1985 kouluhallitukselta kokeilulupaa liikuntalukioksi, mutta anomus hylättiin. Virallinen kokeilulupa saatiin viimein 1990. Klassikka onkin maamme keskeisiä urheilulukioita ja tuottanut huipputason urheilijoita mäkihypyssä, jääkiekossa ja monessa muussa urheilulajeissa. Pohjois-Savon urheiluakatemian keskuspaikka on Klassikka.

Matti Karhunen oli klassikan menestyksen primus motor ja hänellä oli tavoitteena myös Klassikan hengen säilyttäminen ja matrikkelin aikaansaanti oli tässä mielessä hänen tavoitteensa. ”Verba volant, scripta manent” (Sanat lentävät, kirjoitettu jää).

Klassikan seniorit jäävät kaipaamaan Sinua Matti ja kunnioittavat työtäsi.

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri, eläkkeellä oleva kaupunkisuunnittelija.

Kommentoi