Työttömien eliittijoukko

Kolumni

Tapasin Kuopion torilla pari ikätoveriani, joille ei ole enää löytynyt sijaa työelämän majataloissa. Maistelimme makeita luumuja, mutta puheissa oli kitkerähkö ja samalla myös huvittunut sävy. Mitäs me sosiaalipummit, ikääntyneet yhteiskunnan elätit.

Valtiovarainministeriö on EK:n lobbaamana onnistunut viimeinkin löytämään syyllisiä isänmaamme talousahdinkoon ja kilpailukyvyn alenemiseen. Ikärasistiseen ajojahtiin on osallistunut myös Ylen MOT leimaamalla eläkeputkeen ilman omaa syytään ajautuneet halventavasti ”työttömien eliittijoukoksi”. Hallituksen punavihreä osastokin näyttää myyneen arvonsa ja aatteensa etelärannan pitopöytiin. Kädet pestiin siirtämällä hankalan asian käsittely toistaiseksi työmarkkinajärjestöille.

Kauniita ovat puheet. Poistamalla eläkeputki kuulemma vahvistetaan ikääntyneiden työllisyyttä yli 10 000 henkilöllä. Mistä helvetistä niitä töitä iäkkäille löytyy, kun ei ole löytynyt tähänkään saakka? Ei auttanut aktiivimalli eikä tule auttamaan nyt suunniteltu hakupakkokaan. Tämän tietää jokainen kymmeniä työhakemuksia tehtaillut kuusikymppinen.

Eläkeputken poistamisen tavoitteena on ilmiselvästi pakottaa työttömät ikäihmiset myymään kokemuksensa ja osaamisensa työnantajalle mahdollisimman halvalla. Niinhän siinä tulee käymään, kun ansiosidonnainen työttömyysturva vaihtuu peruspäivärahaksi. Haiskahtaa riistokapitalismilta, EK:n huolellisesti punomalta juonelta.

Työnantajat nousevat sorron yöstä, kun halvan työvoiman turvin kasvatetaan yritysten voittoja ja jaettavia osinkoja. Todellista sanahelinää ovat myös ne kaavaillut toimenpiteet, joiden avulla muka tuetaan ikääntyneiden työssä jaksamista. Jos kerta ikääntyneet työntekijät pitää saada pysymään työelämässä eläkeikään saakka, eikö yksinkertaisesti voitaisi säätää lakia, joka jatkossa kieltäisi yli 55-vuotiaiden irtisanomisen. Loppuisi tai ainakin vähenisi ikääntyneiden työttömyys ja samalla se ikuinen jankutus maatamme uhkaavasta työvoimapulasta. Tosin toisessa päässä tikittävän aikapommin suuruus kasvaisi.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusamatööri, tietokirjailija ja ikuinen ylioppilas.

Haiskahtaa riistokapitalismilta, EK:n huolellisesti punomalta juonelta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut