Menestys on harhaa

Kolumni

Suomen vaikutusvaltaisimmaksi naispäättäjäksi tituleerattu Anne Brunila on herättänyt kiinnostusta puhumalla julkisesti henkisyydestään. Menestynyt talousjohtaja kertoo nyt keskittyvänsä buddhalaisuuteen ja henkisen tien kulkemiseen. Moni muukin julkisuuden henkilö on viime aikoina tullut ”ulos kaapista” ja kertonut henkisyydestään.

Yksi heistä on KalPan entinen jääkiekkotähti Jari Järvinen. Hän kertoi Savon Sanomien 60-vuotishaastattelussaan suuntautuvansa henkiselle polulle ja meditoivansa kolmesti päivässä. ”Olisinpa löytänyt henkisyyden jo aiemmin”, hän toteaa.

Myös artistiuransa jättänyt Cheek on tuoreissa haastatteluissaan kertonut panostavansa nykyään meditatiivisiin harjoitteisiin ja yin-joogaan.

Brunilaa, Järvistä ja Cheekiä yhdistää se, että he kaikki ovat omalla alallaan kokeneet sen, miltä tuntuu olla huipulla. Ja mitä ilmeisemmin todenneet, ettei näennäinen menestys tuonutkaan muuta kuin hetkellisen onnen tunteen.

Tämä kolmikko antaa ulostuloillaan ajateltavaa erityisesti nuorille, mutta myös aikuisille. Lukemattomat teinit haaveilevat olevansa kuuluisia artisteja, tubettajia, urheilijoita tai johtajia. Yhteiskunta tuputtaa heille mielikuvaa, että kunnian ja taloudellisen vaurauden vuoksi pitää uhrautua. Montako takavuosien julkkista onkaan menettänyt mielenterveytensä ja jopa henkensä, kun he huomasivat, että menestyksen palkkio on vain tyhjyyden tunne.

Elämään saa perspektiiviä, kun muistaa oman kuolevaisuutensa.

Elämässä saa ja pitääkin tähdätä korkealle ja tavoitella isoja. Kunhan muistaa, ettei onnellisuus synny tunnustuksista, vauraudesta tai kuuluisuudesta. Fokus pitäisi aina olla työstä nauttimisessa, eikä menestyksen tavoittelussa.

Elämään saa perspektiiviä, kun muistaa oman kuolevaisuutensa ja sen, että kaikki elämässä on väliaikaista. Kirjoittaja on päätoimittaja.