Kuopiolainen asunnottomuus

Petri Ruuskanen

Petri Ruuskanen

Kolumni

Kuopiossa oli vuonna 2019 Ara:n tilaston mukaan 124 asunnotonta, joista 72 oli pitkäaikaisasunnottomia. Tilastossa eivät kuitenkaan näy kaikki asunnottomat, ja määrä on todellisuudessa luultavasti suurempi.

Kuopiolainen asunnoton ei näytä samanlaiselta kuin elokuvissa. Meidän asunnottomamme eivät asu pahvilaatikoissa koiran kanssa, vaan kiertävät kaupunkia päivästä toiseen. Asunnottomaan voi törmätä kaupan kassajonossa ilman, että hän näyttää elokuvista tutulta rähjäiseltä katuasunnottomalta.

Yleensä noin kerran vuodessa meiltä asunnottomuustyötä tekeviltä ihmisiltä kysytään, miten asunnottomia voisi auttaa. Tämä päivä on 17.10, jolloin Suomessa on tapana viettää Asunnottomien yötä.

Eteenkin tuona ajankohtana hyväntekeväisyydestä innostuneet kuntalaiset tarjoavat vanhoja vaatteita ja villasukkia sekä torisoppaa asunnottomien tueksi. Tämäkin apu voi olla tarpeen, mutta ehdottaisin, että myötätuntoiset hyväntekijät tarjoaisivat pitkin vuotta asunnottomille vaikkapa vuokralle sijoitusasuntojaan, ennakkoon maksettuja matkapuhelin- ja nettiliittymiä (ns. prepaid-saldoa) tai vaikkapa lahjakortteja vaate- ja ruokakauppaan. Bussikorttisaldokaan ei olisi hullumpi idea, jos asunnoton etsii yöpaikkaa pitkin kaupunkia.

Isossa kuvassa asunnottomuuden torjumisessa olennaista on järjestää riittävää sekä yksilöllistä tukea arjessa selviytymiseen. Muun muassa ylivelkaantuminen, päihde- ja mielenterveysongelmat ja erilaiset kriisit elämän varrella voivat johtaa tilanteisiin, jossa ihminen ei pärjää ilman tukea ja apua.

Kuopiolainen asunnoton ei näytä samanlaiselta kuin elokuvissa.

Parhaimmillaan asunnottomuuden ehkäiseminen on pitkäjänteistä työtä, jossa ihminen ja hänen elämäntilanteensa huomioidaan kokonaisuutena. Usein tärkeässä roolissa ovat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, joiden tehtävänä on kartoittaa kunkin asiakkaansa yksilöllinen tilanne ja auttaa löytämään juuri tuohon tilanteeseen parhaiten sopivat ratkaisut.

Asunnottomuuden poistaminen vaatii kaupungilta ja valtiolta pysyvää sitoutumista tarvittaviin resursseihin ja palveluiden järjestämiseen. Hyväntekeväisyydellä asunnottomuutta ei nujerreta.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja ja järjestötyöntekijä.

Kommentoi