Kun laulat, et voi olla väärässä

Kolumni

Meikäpoika tykkää laulaa. Siis karaokea. Muutenhan en hoilota ihtekseni, en suihkussa, en autossa, enkä edes radiosta hyvää biisiä kuunnellessani. Ja tehdään nyt heti alkuun selväksi, että allekirjoittanuttahan ei ole minkäänlaisella laulamisen lahjalla siunattu, eikä kurkusta kajahda ääntä, jota mielellään paria säettä enempää kuuntelisi. Meikäläinen kun luikauttaa biisistä ensimmäiset sulosoinnut, niin peli on selvä saman tein. Ei jatkoon.

Kerrankin sain ala-asteen joulujuhlissa kunnian esittää Tiernapojissa tähteä. Tosin harjoituksissa muutaman kerran raakuttuani, musiikin ope päätti, että lienee viisainta, jos laulamme tähden osuudet kaikki yhdessä. Pieni takaisku muusikon urallani, mutta ei mennyt tunteisiin. Olen näet onnekseni jo pienestä pitäen potenut itsekritiikin puutostautia.

Vaan silti. Karaokelava. Voe mahoton. Sinne on vain päästävä. Tunnetta voisi kuvailla jotenkin seuraavasti: En osaa laulaa, mutta tykkään esiintyä niin maan penteleesti. Ja tätä esiintymisen ilosanomaahan on saanut Kuopion karaokekuppiloiden henkilökunta kokea varmasti yllin kyllin. Viimeisimpänä uhrina Jolenen huippu baarimikko Salli. Viimeistään siinä vaiheessa, kun allekirjoittanut hoilotti karaokemikkiin Michael Jacksonin Smooth Criminalin ja yritti samalla askeltaa moon walkia, niin kaikkien sympatiat olivat varmasti henkilökunnan puolella. Ja siis ihan tosissanihan minä näitä biisejä yritän tulkita. Ei lavalle pelleilemään mennä.

Ehkä tosin sen Eva Dahlgrenin kauniin Vem Tänder Stjärnorna -biisin olisi voinut jättää aikoinaan Ullan Krouvissa pitelemättä pahoin. Mutta kun olin artistia juuri edellisellä viikolla Helsingin Kulttuuritalolla käynyt kuuntelemassa, niin pitihän sitäkin nyt kokeilla. Veikkaanpa, että eivät olleet Ullan Jani ja Petteri ihan vähään aikaan kyseistä biisiä karaokekaiuttimistaan kuulleet. Tuskin kovin moni muukaan, ellei jopa kukaan.

Vaan karaokessakaan ei pidä jumittua. On pysyttävä ajan hermoilla ja yleisön valtimolla. Siksipä olenkin päättänyt päivittää ohjelmistoa popimpaan suuntaan. Modern Talking ajanee asian.

Kirjoittaja on KuPSin puujalka.

En osaa laulaa, mutta tykkään esiintyä niin maan penteleesti.