Kunnia tavalliselle flunssalle

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kommentti

”Ja tapahtui niinä päivinä, että THL:stä kävi käsky, että kaikki vuotavat nenät oli testattava. Tämä käsky oli ensimmäinen ja tapahtui Sanna Marinin ollessa Suomen pääministerinä. Ja kaikki menivät koronatestiin, kukin omaan kaupunkiinsa.

Niin toimittajakin lähti etätyöpisteeltään, savolaisesta kaupungista, autolla, paikkaan, jonka nimi on terveyskeskus, hänellä kun nenä vuosi ja poskipäitä pakotti.

Niin tapahtui hänen siellä ollessaan, että hoitaja työnsi pitkän tikun nokkaan. Hoitaja otti näytteen, onnistuneen sellaisen ja pani sen pussiin, koska niin kuului tehdä. Ja naapuriseudulla oli joukko laborantteja tutkimassa näytteitä.

Seuraavana aamuna toimittajan edessä aukesi Omakannan sivu, jonka kirkkaus häikäisi hänen silmiinsä ja hän peljästyi suuresti, kun testitulosta ei ollut sivulla kirkuvin kirjaimin.

Mutta pian löytäessään sivulta oikean kohdan ääni päässä sanoi hänelle: ”Älä pelkää, sillä katso, minä ilmoitan suuren ilon joka on tuleva sinulle ja kaikelle kansalle: sinun Covid-19 -testisi on negatiivinen.

En ole kotivirologi, enkä halua edes vilkaista.

Ja yllättäen oli toimittajan kanssa esimies ja suuri joukko työkavereita, ja he ylistivät tätä ilosanomaa ja sanoivat: Kunnia tavalliselle flunssalle, ja maassa rauha ihmisten kesken, joita hän on tavannut.”

Jos edellisestä ei vielä voinut päätellä, niin kävin koronatestissä, sillä nuhakin voi olla koronan oire.

Kokemus ei ollut traumatisoiva, mutta pari asiaa jäi mietityttämään viruksen leviämisen ehkäisyn näkökulmasta.

Kun sain ajan, vain minua kehotettiin olemaan karanteenissa testistä tuloksen saamiseen asti. Puoliso sai edelleen mennä töihin, kauppaan tai vaikka sukuloimaan. Ehkä näin oli, koska en tiettävästi ollut altistunut virukselle.

”Kotihoito-ohjeissa” kehotettiin pitämään 1–2 metrin etäisyyttä samassa taloudessa oleviin. Jos olen elänyt normaalia pariskunnan elämää, jossa toista saatetaan jopa joskus koskettaa, niin miten etäisyyden pitäminen testin ottamisen jälkeen enää auttaa? Tässä vaiheessa voi olla myös hieman myöhäistä luututa kaikkia pintoja desinfiointiaineella.

En ole kotivirologi, enkä halua edes vilkaista, mutta jotkut koronaohjeistukset tuntuvat näin maalaisjärjellä himppasen epäloogisilta.

Noh, pääasia, ettei ole koronaa, sillä millään muullahan ei olekaan kuluneen vuoden aikana ollut merkitystä.

Kirjoittaja on toimittaja.

Keskustelu