Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KuPS – runsaudensarvi?

Kolumni

KuPS tuo yhteiskunnalle 12,5 miljoonan euron terveys-, sosiaali- ja taloushyödyt vuosittain (SS 23.10.). KuPSin toimari Jarmo Heiskanen korosti arvioiden toiminnan merkityksestä perustuvan ensimmäistä kertaa ”tutkittuun tietoon”. Heiskanen muistutti luvuista puuttuvan tyttöpelaajat ja nuorten turnaukset. Valtakunnallisesti potkupalloilun väitetään hyödyttävän yhteiskuntaa vuosittain 1,25 miljardilla. Palloliiton puheenjohtaja ja KuPSin omistaja Ari Lahti vinkkasi, mihin yhteiskunnan kannattaisi sijoittaa rahojaan - jalkapalloon. Heiskanen intoutui markkinoimaan KuPSia: ”Yhteistyökumppaneiden sijoittamat eurot palautuvat moninkertaisina omaan yhteisöön”. Savon Sanomien jutussa ei esitetty yhtään kriittistä kysymystä. Kun joku asia näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta. Heiskanen painotti, miten ”hyödyt ovat vuosittain suuremmat kuin Kuopioon suunnitellun jalkapallostadionin hinta”. Ymmärtävätköhän Kuopion päättäjät yskän?

Kun kyse on näin isoista rahoista, pitäisi näytillä olla vankkaa tutkimustietoa. Tarvittaisiin alkuperäinen dokumentti, jossa on kerrottu tarkasti, miten luvut on saatu. Nyt lukujen oikeellisuutta on mahdotonta arvioida, koska alkuperäisjulkaisua ei ole olemassa. Ei riitä, että mallinnuksen taustalla sanotaan olevan THL, kansainvälisiä yliopistoja, OECD ja WHO. Tai että apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas ”vakuuttaa mallin kestävän tieteellisen arvioinnin” ( Viikkosavo 28.10.). Vähäkangas näki mallin hyödylliseksi muidenkin seurojen avustamisessa, ja siihen pitäisi vaikuttaa nykyistä enemmän tutkitun tiedon. Vähäkangas vakuutti tutustuneensa menetelmään perusteellisesti (miten, kun asiakirjaa ei ole?).

On mahdotonta sanoa, johtuvatko esimerkiksi väitetyt terveys- ja hyvinvointihyödyt pallon potkimisesta. Urheilua yleensä harrastavat ovat jo valmiiksi keskimääräistä terveempiä. Urheiluharrastus keskittyy nuoriin ja sairaudet tulevat vanhempina. Pelaamisen ja sairastumisen välissä on vuosikymmeniä. Sydän- ja verisuonitaudit ehtii hyvin hankkia.

Olen jonkin sortin jalis- ja kupsfani ja pelannut itsekin yli kolme vuosikymmentä - puulaakitasolla. Olen katsonut tänä suvena jokaisen KuPSin matsin Mölymäellä, vieraspelit netissä. Pelin on oltava reilua, kentän ulkopuolellakin.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.

Ymmärtävätköhän Kuopion päättäjät yskän?