Trumpilla on kannattajia Kuopiossakin

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Joe Bidenin valinta USA:n presidentiksi edustaa monille suomalaisillekin toivoa paremmasta. Raskaan koronavuoden jälkeen Bidenin valinnalla voi olla koko maailmalle optimismia herättävä merkitys. Ehkä emme sittenkään ole menossa kohti pimeyttä ja demokratian tuhoa. Ehkä öykkäröinnin, syyttelyn ja omanedun tavoittelun aika on ohi. Ehkä kykenemme toimimaan yhdessä.

Harmillisesti monet innostuivat ilakoimaan Trumpin häviötä ja pilkkaamaan somessa väistyvää presidenttiä. Somessa leviää useita piikitteleviä meemejä, joissa naljaillaan Trumpin näyttävistä potkuista.

Hävinnyttä pilkkaamalla jokainen herättää itsessään öykkäröijän. On turha päivitellä Trumpin huonoa käytöstä, jos itse alentuu pahansuopaiseen piikittelyyn. Pilkka ja naljailu synnyttävät ihmisten välille vastakkainasettelua ja jakolinjoja.

Trumpia pilkkaamalla osoitamme halveksuntamme myös hänen kannattajilleen – joita heitäkin on paljon.

Trumpin ajamalla politiikalla ja arvoilla on Kuopiossakin paljon kannattajia. Viikkosavo järjesti lokakuussa USA:n presidentinvaalien varjovaalit, johon vastasi 586 kuopiolaista. Heistä 33 prosenttia olisi toivonut Trumpin jatkavan.

Moni koki Trumpin edustavan heille tärkeitä asioita, kuten tiukempia rajoituksia maahanmuutolle.

Hävinnyttä pilkkaamalla jokainen herättää itsessään öykkäröijän.

Jos todella kaipaamme lisää ihmisten välistä ymmärrystä ja yhteistyötä, on muutoksen lähdettävä meistä itsestämme. Niin kauan kuin meissä jokaisessa on aggressiota, pahansuopaisuutta ja vihaa, luomme kasvualustaa uusille Trumpin kaltaisille johtajille.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kommentoi