Yösyöntini vaarassa

Jouni Vornanen

Jouni Vornanen

Kolumni

Monesti kuulee väitettävän, että hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen kasvattavat mielen hyvinvointia. Mitenkä tämä aikuisten oikeasti menee? Ennen ystävien tapaamista rajoitti aikapula, nyt näkemistä mutkistaa pirullinen virus.

Niinkin tavallisesta tempusta kuin yskimisestä on tullut kuoleman vakavaa. Pariisin lentoasemalla Charles de Gaullella hiihtolomalla patonki eksyi henkitorveeni. Pikkuisen kakistelin murusia kurkusta: en ole ikinä saanut osakseni niin murhaavia katseita.

Virallinen ohjeistus on, vaikka olisi harmiton yskä, ei ole menemistä töihin, kauppaan tai ylipäätään minnekään. Jos juttukaveri ei ymmärrä rivienvälistä viestiä, aikaisemmin apua haettiin sanonnasta ”ymmärräthän yskän”. Nyt jos tuon vihjeen heittää, porukat hyppivät pitkin seiniä.

Korona laittoi kesälomasuunnitelmat uuteen uskoon. Aikaisemmin kesällä matkustettiin muille maille, kaukomaille. Totta puhuen, alkoi reissaaminen jo kyllästyttää. Lomalla palasi rättiväsynyt turisti, kun elämysten perässä juostiin kuin viimeistä päivää.

Nyt siis auton nokka suuntasi tuttuun ja turvalliseen Vuokattiin, vaarojen laelle. Vuokattia kuvaillaan hienosti Pohjolan maisema -runossa: ”Mä vuorill´seisoin Vuokatin, ihailin maisemaa, ihastuin sekä huudahdin: oi kaunis Kainunmaa.”

Niinkin tavallisesta tempusta kuin yskimisestä on tullut kuoleman vakavaa.

Tässä kohtaa on sanottava, etten rakasta tositeevee-ohjelmia. Kun majoituimme, panin merkille, että naapuritalossa oli megaluokan bileet. Seuraavana päivänä huomasin Iltalehdessä kyseissä mökissä olevan meneillään Temptation Island Suomi -kuvaukset. Ihmiset pakenevat koronaa maaseudulle hehkutetaan mediassa. Anna minun kaikki kestää.

Tosiaan, matkailu muuttui räjähdysmäisesti hetkessä. Vielä vuosi sitten Eurooppaan liikkuminen oli yhtä arkkipäivää kuin olisi käynyt kääntymässä isolla kirkolla. Parhaimmillaan siivet sai alle muutamalla kympillä ja vaatteiksi kelpasi pieruverkkarit.

Koronan yksi seuraus on digiloikka. Tulevaisuus pelottaa. Laitevalmistajat ennakoivat, että jääkaapinominaisuuksiin kuuluvat muun muassa kamerat, joiden avulla voi sisällön tarkistaa. Jääkaappia ei pysty myöskään hakeroimaan. Apua, miten minun yösyönnilleni käy?

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.

Kommentoi