Ihmiskauppiaan asiakkaat

Kolumni

Olemme saaneet viime vuosina lukea Suomessakin ihmiskauppaoikeudenkäynneistä. Esimerkiksi Iltalehti uutisoi (18.11.2020) nuorista miehestä ja naisesta, jotka parittivat teinityttöjä Turussa ja Tampereella. Toinen tytöistä oli 15-vuotias ja toinen 16–17-vuotias. Paritus tapahtui uutisen mukaan syytettyjen asunnossa sekä hotellissa Turussa. Rangaistus luettiin kahdesta ihmiskaupasta. Tapaus kertoo järkyttävästä riistosta, jollaista on vaikeaa uskoa tapahtuvaksi turvallisen tuntuisessa Suomessa, jossa asuu maailman onnellisin kansa.

Ihmiskauppaa käsittelevästä uutisoinnista tuntuu usein puuttuvan hyvin olennainen seikka. Melko vähän nimittäin pohditaan sitä, keitä ovat nämä riistäjät, jotka ostavat ihmiskauppiailta hyväksikäyttöpalveluja. Mielestäni tällaisissa tapauksissa ei ole millään tasolla kyse tasa-arvoisesta seksityöstä, jossa molemmat itsenäiset osapuolet voisivat hyötyä toisistaan tai nauttia seksuaalisuudestaan. Ihmiskaupassa kyse on täysin anteeksiantamattomasta ihmisoikeusrikoksesta, jollaiseen myös ostaja syyllistyy.

En siis käsitä, miksi emme keskustele enempää siitä, keitä ovat nämä asiakkaat ja miksi he eivät pysähdy hyväksikäyttötilanteessa miettimään, onko hyväksikäytettävä tyttö tai nainen sellaisessa asemassa, että voi itse päättää myykö kehoaan ostajalle.

Elina Ihamäki on tutkinut vuonna 2012 Sortavalan seksikauppaa ja suomalaismiehiä. Tutkimuksen kohteena olevat seksipalveluita ostavat miehet eivät oman kertomansa mukaan halunneet miettiä ensimmäiseksi seksin myyjän olosuhteita. He halusivat siirtää vastuun köyhien seksinmyyjien olosuhteista yhteiskunnalle. Ostajat näyttivät kuitenkin tiedostavan, miten kurjissa olosuhteissa naiset joutuivat myymään itseään. Tämä tietoisuus ei kuitenkaan estänyt ostamasta seksiä. Ei siltikään, vaikka prostituutiokauppa näytti olevan organisoitua.

Jos yksilöiden moraalinen kompassi ei toimi, tarvitaan yhteisöllistä kontrollia. Toivoisin median ja kaikkien meidän heräävän avoimesti kysymään, miksi annamme hyväksikäyttäjien riistää keskuudessamme eläviä tyttöjä ja naisia.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja ja kuopiolainen järjestötyöntekijä.

Jos yksilöiden moraalinen kompassi ei toimi, tarvitaan yhteisöllistä kontrollia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut