Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kallis kansanterveyskatastrofi

Kolumni

Kansanedustaja Sari Tanus (kd) oli alullepanija lääketieteellisesti perustelemattomassa lakialoitteessa miesten eturauhassyöpäseulontojen lisäämiseksi kansalliseen seulontaohjelmaan. Hän perusteli aloitetta sillä, että eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä. Tanuksen mukaan eturauhassyöpäseulontojen lisääminen kansalliseen seulontaohjelmaan on myös tasa-arvokysymys (!), sillä naisilla on ollut kohdunkaulan- ja rintasyövän seulontoja jo vuosikymmeniä. Seulonnan perustelu tasa-arvolla on pähkähullua. Doctares Syöpäsairaalan ylilääkärit Martti Ala-Opas ja Timo Joensuu syyllistyivät taannoin samaan vaatimalla (HS 13.7.2011) ilmaista eturauhassyöpäseulontaa, tasa-arvonkin nimissä. Silloinen KYSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri, professori Vesa Kataja vastasi (15.7.): ”Ilmaista syöpäseulontaa ei ole olemassa, eikä seulonnassa ole kyse tasa-arvosta”.

Helsingin yliopiston urologian professori Kari Tikkinen: ”Asetuksella, lailla, uskolla tai toiveella ei voi päättää, mikä tutkimus tai hoito auttaa. Se selviää laadukkaalla tutkimuksella”. Tutkimukset eivät puolla eturauhassyöpäseulontaa. Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori Pekka Mäntyselkä: ”Ison volyymin kansanterveysongelmat saavat olla miten ovat… Samalla kansanedustajat – lääkäriedustajatkin – hehkuttavat muka tasa-arvon puolesta vaikuttamattoman eturauhassyöpäseulonnan ponsillaan”. Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malilakin vastustaa kyseistä seulontaa.

Seulonnasta, kuten kaikista terveydenhuollon toimista, on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa. PSA-testi ei sovellu seulontaan, koska se ei löydä eturauhassyöpiä riittävän hyvin, eikä pysty erottelemaan pahan- ja hyvänlaatuisia kasvaimia toisistaan. Testi aiheuttaa runsaasti vääriä hälytyksiä. PSA-seulonnan suurin ongelma on valtava ylidiagnostiikka ja siitä johtuva ylihoito haittoineen. Väärästä positiivisesta PSA-tuloksesta seuraa riskialttiita tutkimuksia, leikkauksia ja säteilytyksiä tarpeettomasti. Monien kohtalona on impotenssi ja pidätyskyvyttömyys. Haitat voivat olla jopa hengenvaarallisia.

Aloitteen allekirjoitti yhteensä 141 ymmärrystä vailla olevaa edustajaa. No, osa talloi tietoisesti tieteen ja jatkopestin toivossa nuoleskeli vaalikarjaa, eritoten eturauhasestaan huolissaan olevia miehiä.

Kirjoittaja on päivystävä dosentti.

Seulonnasta on oltava enemmän hyötyä kuin haittaa.