Kerran vuodessa

Kolumni

Jouluna tuli taas ähmittyä kyltä kyllin. Läheiset lohduttavat juhlan olevan vain kerran vuodessa ja silloin on lupa mässäillä. Kun vilkaisin kalenteria, alkuvuoteen mahtuu syntypäiviä, tupaantuliaisia, ristiäisiä, häitä ja muita herkkukinkereitä. Vyötärö kiittää kerran vuodessa -juhlia.

Hoitajapulaa ennakoidaan tulevaisuudessa. Näen itseni vastaisuudessa jättiukkina, joka vyöryy hoitoon, hentojen filippiiniläisten hoivaaviin kätösiin. Painonhallinnan nimeen huudetaan, mutta ojaan mennään siinäkin tapauksessa, jos syömisestä tehdään rikos ja liikunnasta rangaistus.

Korona-aikana määräyksiä, neuvoja, suosituksia ja ohjeita tunkee joka tuutista. Etätöihin siirtyminen on vähentänyt liikkumista entisestään. Rapautuminen uhkaa jopa puolustuskykyä, sillä varusmiehet ovat lihavampia kuin koskaan.

Usein kuulee sanottavan, että lihavuus on omaa syytä? Herkkupuotien käytävillä kävelee kaksijalkainen homo sapiens, jonka ruokahalu toimii samalla tavoin kuin kymmenentuhatta vuotta sitten. Kivikaudella olento virittäytyi hamuamaan ravintoa poskettoman tehokkaasti.

Miten ympäristö nykyisin tukee painonhallintaa? Kaupat ja kioskit pursuavat irtokarkkihyllyjä mukavasti tenavien nenänkorkeudella. Kun piltti ostaa hampurilaisen, kyytipoikana viikoittain vaihtuva lelu.

Vyötärö kiittää kerran vuodessa -juhlia.

Luolamiehenä ahmin kaiken mikä silmiin osuu. Buffet-pöydässä en nappaa pieniä annoksia, vaan rakennan lautasen täyteen herkkuja vuoreksi. Jos maksaisin sapuskasta painon mukaan, se kummasti hillitsisi ruokahaluani.

Eikä se laihduttaminen muutenkaan helppo ole. Ei tämä ilmiö liity houkutuksiin kuten viereisen pöydän pitsan tuoksuihin tai tuijottaviin hilloleivoksiin.

Kun pinoan lautaselle parsakaalia, tomaattia ja salaattia, saan äkkiä kuittauksen halventavaan tyyliin, missä vaiheessa olet muuttunut pupujussiksi. Kaikki tosimiehet sen tietävät: alle satakiloiset urokset punnitaan vauvavaa’alla.

Hyviäkin uutisia laihduttajille. Kannattaa nukkua laadukkaasti, sillä univajeen on havaittu monissa tutkimuksissa vievän ruokakäyttäytymistä epäterveelliseen suuntaan. Illalla on syytä myös syödä ravitsevasti, hyvän unen takaamiseksi. Painon pudotus onnistuu helposti täydellä vatsalla.

Kirjoittaja on kuopiolainen tiedotusenkeli.