Korona opetti arvostamaan Kuopion etuja

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Kolumni

Pari vuotta sitten kävin kaupallisuuden kehdossa Las Vegasissa. Menoa ja ajanvietettä oli tarjolla joka kulmalla – siis niille, joilla on rahaa. Vähävaraisille ainakin keskustan alue vaikutti ankealta: Ei puistoja, ei ainoatakaan penkkiä kadun varrella, ei mitään paikkaa, missä syödä eväitä. Pienetkin ”viheralueet” olivat keinonurmea. Keskustan ainoa ilmainen ajanviete on kävellä kuumia katuja edestakaisin.

Korona-aikana on käynyt usein mielessä, että onneksi en asu Vegasin kaltaisessa tekotodellisuudessa. Korona on nostanut tavalliset arkiset asiat, kuten luonnonläheisyyden ja maksuttomat aktiviteetit suureen arvoon. Me, joilla on etuoikeus asua väljästi luonnon äärellä, olemme korona-ajan voittajia.

Kuopio on todennäköisesti juuri tällä hetkellä yksi maailman parhaista kaupungeista olla ja elää. Täällä mielekäs tekeminen ei ole vaurauskysymys. Lähes kotiovelta voi nousta suksille tai suunnistaa pyörällä ympäri kaupungin rantoja. Asuitpa sitten keskellä kaupunkia tai laitakaupungilla, tarjolla on puistoja, luonnontilaisia rantoja, metsiä ja hyvin hoidettuja grillipaikkoja, leikkipuistoja ja ulkoliikuntapaikkoja. Luontoon päästäkseen ei kenenkään tarvitse edes käyttää autoa tai julkisia liikennevälineitä.

Juuri tällä hetkellä Kuopiossa on loistavat olosuhteet ulkoliikuntaan. Kunnostetut hiihtoladut, jääkentät ja pulkkamäet kutsuvat talven nautintoihin. Jäille ei Pelastuslaitoksen mukaan kannata vielä lähteä, sillä jää on paikoin vielä hyvin ohutta. Mutta oletettavasti lähiviikkoina ympäri Kuopiota päästään myös jäille ulkoilemaan: Hiihtämään, luistelemaan, potkukelkkailemaan, kävelemään ja tutkimaan rantamaisemaa ja saaria järveltä käsin.

Koronan ansiosta moni kuopiolainen on tullut tietoiseksi asuinpaikkansa eduista, joita aikaisemmin ei osannut arvostaa tarpeeksi.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Kuopio on juuri tällä hetkellä yksi maailman parhaista kaupungeista olla ja elää.

Kommentoi